Το Σμήνος

Το Σμήνος

Χθες, κατεβαίνωντας την Πανεπιστημίου πέρασα και από τον Ελευθερουδάκη.  Το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα μάτι που κοσμούσε το εξώφυλλο ενός βιβλίου. Ο τίτλος του ήταν “Το Σμήνος” του Φρανκ Σέτσινγκ από τις εκδόσεις “Καστανιώτη”  και η υπόθεση, σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του έχει ως εξής: “Τσουνάμι καταστρέφει τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης, φονικές μέδουσες ερημώνουν τις παραλίες της Αυστραλίας, μολυσμένα καβούρια -φορείς μιας ανίατης ασθένειας- κατακλύζουν το υδροδοτικό σύστημα της Νέας Υόρκης αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό, εκατομμύρια τερατώδη σκουλήκια αποσταθεροποιούν το βυθό στις ακτές της Νορβηγίας, φάλαινες επιτίθενται σε πλοία και τα βυθίζουν. Η ανθρωπότητα δέχεται μια συντονισμένη και μαζική επίθεση. Η βασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανθρώπων και ζώων έχει χαθεί: τα ζώα έχουν αποκτήσει ξαφνικά συνείδηση του εαυτού τους και στρέφονται εναντίον του ανθρώπινου είδους με σκοπό την εξόντωσή του. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως υπάρχει κάποιος σκοτεινός νους που οργανώνει και συντονίζει τον εφιάλτη; Οι επιστήμονες αναγκάζονται να παραδεχτούν ότι ο άνθρωπος γνωρίζει τελικά για τον πλανήτη Γη πολύ λιγότερα πράγματα απ’ όσα γνωρίζει για το Διάστημα.”.  Αρκετά επίκαιρο και πολύ ενδιαφέρον.

Related Articles

1 ΣχόλιοΣχολιάστε

  • Πριν λίγες μέρες τελείωσα την ανάγνωση του Σμήνους του Σέτσινγκ. Είναι ένα βιβλίο ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Οι χίλιες σελίδες περιορίζουν εκ των πραγμάτων το αναγνωστικό κοινό του. Το ξεκίνημα και η συνέχεια, σχεδόν ως την τελευταία σελίδα κόβει την ανάσα. Όμως αρκετά είναι και τα σημεία που το βιβλίο γίνεται κουραστικό,ειδικά στην παράθεση επιστημονικών λεπτομερειών. Σε αυτές τις στιγμές θυμίζει περισσότερο ένα προσεγμένο επιστημονικό άρθρο και ο μέσος αναγνώστης πολύ πιθανόν να προσπεράσει γρήγορα.
    Γενικά όμως πρόκειται για ένα αξιοπρόσεκτο ανάγνωσμα, το θέμα εξάλλου και η διαπραγμάτευσή του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Η μετάφραση είναι πετυχημένη σε γενικές γραμμές. Ο συγγραφέας δίνει την εντύπωση ότι γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες επιστημονικές, πράγμα που αν μη τι άλλο δείχνει άτομο που ψάχνει την εσωτερική πλευρά της κατάστασης και δε μένει στην επιφάνεια.
    Τελικά αν και δεν πρόκειται για βιβλίο αξεπέραστης λογοτεχνικής αξίας, αποτελεί ανάγνωσμα που προβληματίζει και αφήνει στην άκρη του μυαλού μας ένα αν και μία ανησυχία για το που οδηγούμε τον πλανήτη με το τρόπο ζωής μας.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.