Συνέντευξη: Titanas – pestaola.gr

Titanas Pestaola.gr

[photoshopped by Nikoletta Filippidi]

Το περασμένο Καλοκαίρι συναντήθηκα στο Γκάζι με τον Titana για μια συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού  “Computer Για Όλους”. Ήγκικεν η στιγμή που είναι διαθέσιμη και στο akouseto.gr.

 

Είναι υπερδραστήριος, γεμάτος φρέσκες ιδέες και μια υπεραισιόδοξη στάση προς την ζωή. Μέσα από το blog του καταφέρνει να ενημερώσει, να δημιουργεί ενδιαφέρουσες συζητήσεις και να δίνει, όσο του αναλογεί, παλμό στην “online κοινωνία». Μετά από τρία και πλέον χρόνια, το pestaola.gr έχει ωριμάσει και μαζί με αυτό και ο δημιουργός του, ο “Titanas” ή, κατα κόσμον, Στέφανος Κωφόπουλος. Απολαύστε τον σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

 

aritoni: Μπορείς να μας περιγράψεις με λίγα λόγια το blog σου, το pestaola.gr;

Titanas: Το καλύτερο ελληνικό blog για να είμαι σύμφωνος με το motto. Αρκετή τεχνολογία, gadgets και ό,τι άλλο μου κεντρίσει το ενδιαφέρον από πολιτική, φαγητό, όμορφες γυναίνες, αυτοκίνητο, βιβλία κλπ.

 

aritoni: Πως ξεκίνησες το pestaola.gr

Titanas: Πάντα ήθελα να έχω το δικό μου site. Αγόρασα το domain name “pestaola.gr” με δανεικά 80 ευρώ και στην συνέχεια έψαξα για free php scripts στο Google. Έτσι ανακάλυψα το WordPress, το εγκατέστησα, έπαιξα και ξεκίνησα το blogging.

 

aritoni: Νοιώθεις ότι έχεις εκπληρώσει κάποια όνειρα που είχες όταν ξεκίνησες; Έχουν αλλάξει στην πορεία οι προσδοκίες σου;

Titanas: Θέλω ό,τι κάνω να το κάνω καλά ή με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι που εκτιμώ και θαυμάζω. Αυτό σημαίνει οτι τα πάντα αλλάζουν καθημερινά λίγο ή πολύ από το βιβλίο ή κάποιο άρθρο που διάβασα πριν πέσω για ύπνο μέχρι το πρωινό ξύπνημα. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω το blogging δουλειά μου. Το γουστάρω πολύ, γιατί να μην κερδίσω χρήματα από αυτό;

 

aritoni: Ποια είναι η κορυφαία στιγμή της ζωής σου που συνδέται με το pestaola.gr;

Titanas: Το πρώτο pingback link που ήρθε από το engdaget.com για το Neonode N2 post και το ταξίδι στο World Mobile Congress με την Nokia.

 

Titanas Pestaola.gr

aritoni: και ποια η χειρότερη που συνδέεται με το pestaola.gr

Titanas: Όταν κάποαι στιγμή νόμιζα ότι η βάση δεδομένων είχε καταστραφεί.

 

aritoni: Μπορείς να μας πείς τις pageviews και τους visitors του Νοεμβρίου 2008;

Titanas: 522022 Pageviews – 278781 Visits.

 

aritoni: Στο ξεκίνημα βέβαια τα νούμερα αυτά φαντάζομαι πως ήταν πολύ μικρότερα για αρκετό διαστημα. Σκέφτηκες ποτέ ότι αυτό που κάνεις είναι ανώφελο και μάταιο και ότι δεν θα οδηγήσει πουθενα εσένα και την προσπάθειά σου;

Titanas: Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό κάτι τέτοιο γιατί γούσταρα και γουστάρω αυτό που κάνω. Για την ιστορία, ο πρώτος μήνας λειτουργίας του pestaola.gr έκλεισε με 292 επισκέψεις.

 

aritoni: Στον περισσότερο κόσμο, ίσως επειδή έτσι έχει περάσει από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, η λέξη «blogger” ειναι συνδεδεμένη με κάτι το, ας πούμε, αναρχικό, που προσπαθεί να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους και γενικά αυτούς που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη. Πιστεύεις ότι αυτό συμβαίνει;

Titanas: Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αναρχικό και επειδή μπορώ να μιλήσω μόνο για μένα θα συμπληρώσω ότι δεν αντικαθιστώ κανέναν δημοσιογράφο. Εκφράζω τις ανησυχίες και τις απόψεις μου επειδή έτσι θέλω και μπορώ.

 

aritoni: Έχεις αναφέρει κατα καιρούς ότι είσαι “επαγγελματίας blogger”. To blogging σαν επάγγελμα είναι αποδοτικό; Ποιες είναι οι «προδιαγραφές» ενός «επαγγελματία blogger» σύμφωνα με την εμπειρία σου;

Titanas: Είμαι επαγγελματίας blogger επειδή προσπαθώ να ζήσω με τα χρήματα που κερδίζω από το pestaola.gr. Δεν έχω πτυχίο blogger, δεν αρθρογραφώ τέλεια, δεν παρακολούθησα κάποια σχολή για blogging. Είναι διασκέδαση και μεράκι που θεώρησα καλό να παντρέψω με τους οικονομικούς πόρους που μπορεί να αποφέρει. Τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά σταδιακαά βελτιώνονται.

 

aritoni: Πέρασε πολύ καιρός από το πρώτο σου Post. Πόσο μέλλον βλέπεις στην όρεξη σου να ασχολήσε με τους ίδιους ρυθμούς στο pestaola.gr;

Titanas: Ασχολούμαι περισσότερο.

 

aritoni: Η επανάσταση που έφερε η δημιουργεία των blogs είναι αναμφίβολα ή αμφίδρομη επικοινωνία με τους αναγνώστες που τα παρακολουθούν. Τι έχεις μάθει από τους αναγνώστες σου;

Titanas: Οι «καλοί» αναγνώστες είναι καλοί και οι «κακοί» αναγνώστες είναι κακοί. Έχει τύχει να μου στείλουν SMS για να διορθώσω ορθρογραφικό λάθος. Λαμβάνω emails με προτάσεις θεμάτων, διορθώσεις σε posts που κάνω κλπ.

 

aritoni: Η πλατφόρμα που χρησιμοποιείς είναι το wordpress. Είσαι ευχαριστημένος; Έχεις δοκιμάσει κάτι άλλο και κατέληξες στο wordpress ή απλά «κόλλησες από την αρχή και σου είναι δύσκολο να το αποχωριστείς;

Titanas: Ανακάλυψα το WordPress τυχαία και ασχολήθηκα με αυτό. Μου άρεσε και άρχιζα να το πειράζω για να γίνει αυτό που ήθελα. Είχα δοκιμάσει πριν από 1 χρόνο περίπου το blogger.com αλλά δεν έμεινα ευχαριστημένος. Φαντάζομαι πολλά πράγματα θα έχουν αλλάξει αυτό τότε αλλά αυτό συμβαίνει σε κάθε πλατφόρμα, όπως και στο WordPress.

 

aritoni: Ποια εργαλεία θεωρείς ότι πρέπει να έχει ένας blogger που σέβεται τον εαυτό του; Ποιο είναι αυτό που σου λύνει τα χέρια;

Titanas: Αξιοπιστία, ειλικρίνεια, εντιμότητα. Αν με ρωτάς για software εργαλεία τότε η απάντηση είναι απλή: ό,τι βολεύει τον καθένα να πετύχει αυτό που θέλει με ελάχιστο κόπο σε ελάχιστο χρόνο. Προτιμώ το WordPress επειδή με βολεύει, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πανάκεια.

 

aritoni: Πως γράφεις τα άρθρα στο blog σου; Περιέγραψε μας το σκηνικό;

Titanas: Αν με απασχολεί κάτι ή έχω κάποια ιδέα ψάχνω στο Google να βρω πληροφορίες και αρχίζω το γράψιμο. Διαφορετικά, διαβάζω περί τα 180 διαφορετικά feeds και επιλέγω να σχολιάσω ή αναπαράγω με δικό μου τρόπο την είδηση που θεωρώ cool και ενδιαφέρουσα.

 

aritoni: Πόσες περίπου ώρες την εβδομάδα αφιερώνεις στο pestaola.gr;

Titanas: Η γενική απάντηση είναι πολλές. Δεν μπορώ να δώσω αριθμό γιατί είμαι συνέχεια online ακόμα και εκτός σπιτιού / γραφείου. Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ διασκέδασης, δουλειάς, χαλάρωσης είναι θολή.

 

aritoni: Έχεις μετανιώσει ποτέ για κάποιο άρθρο;

Titanas: Αρκετές φορές, όταν κάποιοι προσπαθούν να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν θεωρίες συνομωσίας και καταστροφολογίας. Θα προτιμούσα να μην το είχα γράψει και να γλιτώσω κάποιες ώρες ύπνου προσπαθώντας να σβήσω οποιαδήποτε υβριστικά σχόλια, να εξηγήσω κλπ.

 

aritoni: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Έχεις κάποια ιδέα που πιστεύεις ότι θα καταπλήξει;

Titanas: Έχω πολλές ιδέες που θα γίνουν γνωστές σύντομα. Προς το παρόν, το πρώτο βήμα ήρθε με την εξαγορά ενός άλλου ελληνικού blog και την δημιουργία του pestaola.gr Facebook application.

 

aritoni: Για ποιον λόγο θα παρότρυνες κάποιον να ξεκινήσει ένα blog; Τι συμβουλή θα έδινες σε αυτούς που σκέφτονται σοβαρά την ιδέα ενός blog;

Titanas: Αν θέλει να δοκιμάσει είναι δωρεάν, απαιτεί 3 λεπτά χρόνο και έχει πλάκα. Αρκεί να έχει το μεράκι / την όρεξη και να έχει κατα νου ότι δεν πρέπει απλά να μην είμαστε κακοί αλλά πρέπει να είμαστε καλοί, γιατί απλά δουλεύει.

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.