Το smartphone έπεσε στο νερό. Τι κάνω;

Το Smartphone έπεσε στο νερό

Ένα smartphone δεν είναι μια απλή συσκευή. Είναι μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας που έχει γίνει η προέκταση του χεριού μας. Μέσω αυτού πραγματοποιούμε πολλές καθημερινές εργασίες, βγάζουμε φωτογραφίες και τις αποθηκεύουμε, έχουμε καταχωρήσει όλες τις επαφές μας και ενημερωνόμαστε για το καθετί που συμβαίνει στον κύκλο μας ή ακόμα παραπέρα. Τι κάνουμε όμως όταν πέσει το smartphone μέσα σε νερό, στην θάλασσα, στο μπάνιο, στην λεκάνη τις τουαλέτας…; Καταρχήν πανικοβαλλόμαστε αλλά για λίγο. Έπειτα σκεφτόμαστε ότι είναι πολύ πιθανό να το σώσουμε αφού ευτυχώς ήδη έχουμε διαβάσει αυτό το άρθρο στο καλύτερο ελληνικό blog…

Βγάλτε το από το νερό και κλείστε το!

Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση! Βγάλτε το από το νερό για να προλάβετε περαιτέρω διείσδυση ακόμα και στα πιο καλά προστατευμένα ευαίσθητα εξαρτήματα. Αφού το βγάλετε αμέσως κλείστε το ή βγάλτε αμέσως την μπαταρία ώστε να αποφύγετε την καταστροφή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που μπορεί να βραχυκυκλώσουν από την αγωγιμότητα του νερού και την ύπαρξη ρεύματος από την μπαταρία. Αφού το κάνετε αφήστε το πάνω σε χαρτοπετσέτες ώστε να απορροφηθεί το νερό που περισσεύει.

Τι να μην κάνετε

  • Αν και η εμπειρία σας σας οδηγεί να πράξετε αυτά της ακόλουθης λίστας, σε καμιά περίπτωση μην τα κάνετε.
  • Μην ενεργοποιήσετε την συσκευή
  • Μην φυσήξετε στην συσκευή, έτσι το νερό μπορεί να διείσδυση ακόμα περισσότερο
  • Μην πατάτε κουμπιά για τον ίδιο λόγο όπως πριν
  • Μην βάζετε φορτιστή
  • Μην προσπαθείτε να το στεγνώσετε με πιστολάκι μαλλιών

Αποσυναρμολογήστε το

Όταν λέω αποσυναρμολογήστε εννοώ να βγάλετε ότι βγαίνει, καπάκι, SIM, SD card κλπ. Σε ότι έχετε άμεση πρόσβαση δηλαδή. Αν νιώθετε σίγουροι για τον εαυτό σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατσαβίδι για περαιτέρω αποσυναρμολόγηση, αυτό σίγουρα θα βοηθούσε να ελέγξετε καλύτερα το που βρίσκονται τα νερά μέσα στην συσκευή.

Δοκιμάστε μια ηλεκτρική σκούπα

Μην φυσήξετε αλλά μπορείτε να ρουφήξετε. Πάρτε την ηλεκτρική σκούπα και με το μικρό στόμιο προσπαθήστε να τραβήξετε έξω όσο πιο πολύ νερό μπορείτε από σημεία που επικοινωνούν με το εσωτερικό της συσκευής (κουμπιά, εσοχή φόρτισης κλπ.)

Στεγνώστε το

Ακολουθεί το πιο χρονοβόρο μέρος. Βγάλατε όσο νερό μπορούσατε να βγάλετε αλλά σίγουρα στα σωθικά της συσκευής η υγρασία δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα και περιμένει να κάνετε μια λάθος κίνηση (να ενεργοποιήσετε την συσκευή). Πως θα απορροφηθεί η εναπομείνασα υγρασία; Με ένα σακουλάκι ρύζι! Το ρύζι έχει την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία του περιβάλλοντος, βάλτε την συσκευή στην σακούλα έτσι ώστε να σκεπάζεται ολοσχερώς και αφήστε το εκεί για δύο-τρείς μέρες. Είναι πολύ το ξέρω αλλά θέλετε να το ρισκάρετε από τώρα; Εναλλακτικά του ρυζιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκείνα τα μικρά σακουλάκια σιλικόνης που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις συσκευασίες ευαίσθητων συσκευών, δύσκολα όμως θα έχετε κρατήσει κάποιο από αυτά.

Για να δούμε αν δουλεύει

Οι μέρες πέρασαν, συγκινηθήκατε που χρησιμοποιήσατε μετά από πολλά χρόνια το παλιό σας Nokia 3210 αλλά ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο τώρα. Βγάλτε το smartphone από την σακούλα με το ρύζι, τοποθετήστε μπαταρία, καπάκια SIM και ότι άλλο έχετε αφαιρέσει και ενεργοποιήστε το. Αν ανοίξει τότε είμαστε σε καλό δρόμο! Δοκιμάστε όλες τις λειτουργίες για να δείτε αν δουλεύουν όπως πριν (μικρόφωνο, μεγάφωνα, κουμπιά, οθόνη κοκ). Αν όλα πήγαν καλά τότε το σώσατε. Αν όχι τότε δυστυχώς δύο λύσεις υπάρχουν: Service ή βάψιμο μπλε και πέταμα στην θάλασσα…

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.