Η ψυχολογία του χρηματιστηρίου

Η ψυχολογία του χρηματιστηρίου

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Andre Kostolany, “Η ψυχολογία του Χρηματιστηρίου”, Stoupas Publications, 2000. Πρώτη έκδοση 1991. Σελ. 199.

“Τα τυχερά παιχνίδια είναι ναρκωτικό, μπορούν να καταστρέψουν τους εθισμένους όπως η μορφίνη ή η κοκαΐνη. Πολλοί παίκτες του χρηματιστηρίου δεν ακολουθούν το πάθος τους μόνο στο χρηματιστήριο. Ένας καλός μου φίλος ήταν ο απόλυτος παίκτης:το πρωί πήγαινε στο χρηματιστήριο, το μεσημέρι στον ιππόδρομο, το απόγευμα έπαιζε μπριτζ και το βράδυ ρουλέτα. Φυσικά πέθανε φτωχός.
Οι παίκτες απολαμβάνουν να προκαλούν τη μοίρα τους. Γνωρίζω κάποιον που έχει λεφτά με το τσουβάλι, αλλά συχνα δεν ακυρώνει το εισιτήριο στο τραμ. Το παιχνίδι τουν είναι το εξής: αν το έχω ακυρώσει και δεν έρθει ο ελεγκτής, τότε είμαι άτυχος, αν έρθει, είμαι τυχερός. Αν δεν χτυπήσω το εισιτήριο και πέσω σε έλεγχο, είμαι ιδιαίτερα άτυχος, αν όμως δεν γίνει έλεγχος, τότε μου έτυχε λαχείο. ”

 

Related Articles

3 ΣχόλιαΣχολιάστε

  • Καλησπέρα….το σκεφτόμουνα μέρες και με βοηθήσατε με την αναρτησή σας να φτιάξω ένα postaki για το Χρηματιστήριο…
    Ευχαριστώ πολύ….

  • Βασικά αυτό το βιβλίο το είχε πάρει η μητέρα μου όταν γινόταν ο πανικός με το χρηματιστήτιο στην Ελλάδα. Αυτή δεν έβαλε λεφτά, αλλά εγώ, ο πατέρας μου και αρκετοί συγγενείς τζογάραμε και όπως οι περισσότερο χάσαμε κάμποσα…

    Θυμάμαι πάντως τότε που πήγαινα να κουρευτώ στην κυρία Χαρούλα στα Μελίσσια και αντί να έχουνε κανένα πρωινάδικο να παίζει στην τηλεόραση ακούγαμε εκείνο το παλικάρι στο κανάλι 5 αν θυμάμαι καλά, με τις μετοχές να παιρνάνε από κάτω… Ωραία χρόνια τότε με το Σημίτη…Εκσυγχρονισμός, καπιταλισμός και λαμογιά σε όλο της το μεγαλείο…

  • Εγώ πιστεύω ότι ο μόνος που φταίει για το τότε πάθημα είναι ο καθένας που δεν επένδυε αλλά “έπαιζε”. Αν παίζεις ρισκάρεις και ξέρεις ότι είτε μπορεί να κερδίσεις είτε μπορεί να χάσεις λίγα, πολλά ή τα πάντα.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.