Περαίωση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις εσύ με το “μπλοκάκι”

peraiosi

Κάποτε δούλεψα στην ΕΡΤ  ως εξωτερικός συνεργάτης ή, περισσότερο γνωστό, ως “μπλοκάκι”. Η συνεργασία διήρκησε 5 μήνες, τρεις μήνες του 2002 (Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος) και δύο μήνες από το 2003 (Ιανουάριος και Φεβρουάριος). Αυτό σημαίνει ότι ασκούσα το επάγγελμα για δύο οικονομικά έτη.  Αυτούς τους πέντε μήνες ο μισθός ήταν €880,00 μικτά και €600,00 καθαρά (αν θυμάμαι καλά). Με λίγα λόγια το μικτό εισόδημα ήταν €4400,00 και το καθαρό €3000,00. Το “ελευθέριο επάγγελμα” το άσκησα μόνο για τους πέντε μήνες αυτούς (πριν σπούδαζα και μετά πήγα στρατό) και το διέκοψα. Αυτό είναι με λίγα λόγια όλο το υπόβαθρο στην ιστορία. Σήμερα βρήκα στο κατώφλι μου αλληλογραφία από την Εφορία. Ήταν το σημείωμα της περαίωσης για να μου κλείσουν μια και καλή τον φάκελο μου για τα χρόνια αυτά και να μην τον ελέγξουν ποτέ ξανά μέχρι να πεθάνω. Αυτό που έγραφαν ότι μου αναλογούσε να πληρώσω ήταν για γέλια και για κλάματα μαζί: Θέλουν 1500 ευρώ ή 1400 με την έκπτωση για την περαίωση των 4400 ευρώ (μικτά)! Δηλαδή για τα καθαρά 3000 ευρώ θέλουν τα μισά! Το αποφάσισα: Θα πληρώσω. Θα πληρώσω με δυο μεγάλα κάκαλα

Related Articles

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

 • Καλα μιλάμε για ΤΗΝ κλοπή. Είναι δυνατόν ? Καταρχήν ποιός μου λέει εμένα πως δεν πρόκειται ποτέ να με ξαναελέγξουν? Έτσι έλεγαν και με τις αποσύρσεις και μας τα πήραν απο τα τέλη! είναι μεγάλοι απατεώνες παιδιά, προσέχετε πολύ!

  Καλά θα κάνεις aritoni! Κάκαλα μεγάλα δώστους!

 • Διάβασε πιο προσεκτικά το σημείωμα.
  Για το 2003-2005 σου ζητάνε να πληρώσεις από 500€ ΦΠΑ !
  Αν θυμάμαι καλά ο ΦΠΑ ήταν τότε 16% (?)
  Μπορείς να υπολογίσεις μόνος πόσο ΦΠΑ (+τόκους;) πρέπει θεωρητικά να πληρώσεις, εάν κατά το διάστημα που έκοβες αποδείξεις δεν τον πλήρωσες, όπως θα έπρεπε. Αλλά τότε τι εννοείς με “600€ καθαρά”?
  Σίγουρο είναι μόνο ότι για το 2005 όπου δεν είχες εισόδημα, προφανώς και δεν πληρώνεις ΦΠΑ, οπότε κόψε 500€ απο το σύνολο.

  @Μαρίνος: Κλοπή και απατεωνιά είναι όταν δεν πληρώνει κάποιος τους φόρους του όπως χιλιάδες άλλοι ευσυνείδητοι φορολογούμενοι. Και η απόδειξη που χρειάζεσαι σε περίπτωση ελέγχου είναι το απόκομμα απο την καταβολή του οφειλόμενου ποσού στην τράπεζα.

  Καλό θα ήταν να ζητήσεις την γνώμη ενός λογιστή, πριν περάσει η προθεσμία …

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.