Να γιατί θα χρεωκοπήσουμε

Δυστυχώς τα έως τώρα οικονομικά δεδομένα που έχουμε αναλύσει στο οικονομικό τμήμα του akouseto.gr συνηγορούν σε ένα μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός: Την Χρεωκοπία της Ελλάδας. Αν προσέξετε στο σχέδιο που επιμελήθηκαν αναγνωρισμένοι οικονομικοί αναλυτές σε συνεργασία με το akouseto.gr, θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι πως η απλή λογική δεν είναι με το μέρος μας.

Χρεωκοπία

Όπως ξεκάθαρα βλέπετε από το μέγεθος των βελών, τα έσοδα μας πρόερχονται από τις εξαγωγές προιόντων αλλά και από την εισαγωγή (μέσω τουρισμού), συναλλάγματος. Φυσικά αυτά τα έσοδα είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδα των εισαγωγών αφού είναι γνωστό ότι δεν παράγουμε τίποτα το εξαγώγιμο εκτός από γιαούρτια, αγγούρια και… αγγούρια… Από αυτά και μόνο τα δεδομένα υπάρχει κάποιο mismatch μεταξύ εσόδων και εξόδων. Με λίγα λόγια αν τα έσοδα προέρχονταν μόνο από τις εισαγωγές τότε πολύ γρήγορα το ταμείο θα μηδένιζε (αφού “βγάζουμε” περισσότερα λεφτά προς τα έξω). Για να μην συμβεί αυτό παίρνουμε και δάνεια ώστε να εξισορροπήσουμε το προβληματικό ταμείο. Αυτό το σύστημα οδήγησε την Ελλάδα στο υπέρογκο χρέος (δεν αναφέρω αυτά που κλέψανε κάποιοι γιατί δεν έχω στοιχεία), με μαθηματική ακρίβεια.

Πιστεύετε ότι θα καταφέρουμε ποτέ να κάνουμε ανταγωνιστικές εξαγωγές προιόντων όταν η Κίνα έχει κυκλοφορήσει τα πάντα σε εξευτελιστικές τιμές; Φυσικά ποτέ. Άρα η μόνη ορατή κατάληξη είναι η χρεωκοπία που για να αποφευχθεί θα πρέπει να πουλήσουμε ολόκληρη την Κέρκυρα, την μισή Ρόδο και την Μύκονο (αυτή ας πουληθεί)….

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.