Είναι δυνατόν να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη; Είναι! Αποστολή στην Φρανκφούρτη

Euro, εκτ

Η ανησυχία στο akouseto.gr για επικείμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ύπνου τόσο στην συντακτική ομάδα όσο και στους άμισθους εθελοντές. Το ερώτημα “Είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη;” στροβιλιζόταν μέσα στο μυαλό μας κατά την διάρκεια του, έτσι κι αλλιώς, ανήσυχου ύπνου μας. Όλα φαίνοντας μετέωρα και για να ηρεμίσουμε έπρεπε να μας δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι δυνατόν να συμβεί το κακό. Κάποιοι έλεγαν πως είναι αδύνατον να συμβεί αφού έτσι θα αμφισβητούνταν όχι μόνο το κοινό νόμισμα αλλά και η ίδια η ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτή η απάντηση όμως δεν μας ικανοποιούσε, έπρεπε να βρούμε κάτι χειροπιαστό που να αποδεικνύει ότι η αποχώρηση είναι, και μηχανικά, δυνατή. Το βρήκαμε! Έπρεπε να δούμε αν μπορεί να αλλάξει το σύμβολο του Ευρώ που βρίσκεται έξω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην Φρανκφούρτη. Όπως είναι γνωστό, το κατασκεύασμα αυτό είναι μεταλλικό και αποτελείται από δύο στοιχεία: Το σύμβολο του Ευρώ σε μπλε χρώμα και δώδεκα αστέρια που στηρίζονται πάνω του σε κίτρινο. Τα δώδεκα αστέρια συμβολίζουν της δώδεκα πρώτες χώρες της ζώνης του Ευρώ μεταξύ των οποίων ήταν και η Ελλάδα. Η αναπροσαρμογή του μνημείου αυτού ήταν αυτό που κατά την γνώμη των συντακτών του akouseto.gr (του καλύτερου ελληνικού blog της Ελλάδας και όλων των ελληνόφωνων χωρών εκτός Κύπρου), μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη στις υπόνοιες αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του Ευρώ. Ήταν εύκολο να αφαιρεθεί ένα αστέρι; Σε αυτό το ερώτημα έπρεπε να δοθεί άμεση απάντηση.

EuroStar

Η συντακτική ομάδα του akouseto.gr δεν έχασε χρόνο και έκλεισε αμέσως θέσεις στο δεύτερο αεροπλάνο (το πρώτο ήταν πλήρες) για να μεταβεί στο οικονομικό κέντρο της Ευρωζώνης. Την Φρανκφούρτη (Frankfurt Am Main). Φτάσαμε στο αεροδρόμιο και πήραμε αμέσως το πρώτο τρένο (είχε θέσεις) για το κέντρο και την ΕΚΤ εκεί αντικρίσαμε το “Ευρωμνημείο” και κάναμε άμεσα μια ανάλυση για τον τρόπο στήριξης του κάτω δεξιά αστεριού που αντιστοιχεί (λογικά, πιο κάτω δεν είχε τίποτα άλλο) στην Ελλάδα.

EuroStar1 Το δωδέκατο αστέρι, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στην εικόνα που επισυνάπτουμε, στηρίζεται σε μόλις οχτώ βίδες Μ26 με τα αντίστοιχα παξιμάδια. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί και Loctite Green για πλήρη στεγανοποίηση και σύσφιξη των σπειρωμάτων. Παρά την χρήση της Loctite, η αφαίρεση των βιδών είναι δυνατή με χρήση φλόγιστρου, για την τήξη της κόλλας, ενός γερμανικού κλειδιού και μιας σκάλας. Για την εργασία θα απαιτηθούν δύο εργάτες, ένας εξειδικευμένος και ένας χαμάλης για να κρατήσει το άστρο, και μια ώρα. Στην εικόνα φαίνεται πως θα είναι το μνημείο χωρίς το αστέρι της Ελλάδας.

eurowithout

Μετά από αυτήν την αυτοψία αποδείχτηκε ότι το μνημειακό τροχοπέδη πλέον δεν είναι πρόβλημα. Αυτό σημαίνει δυστυχώς, ένα λιγότερο βέλος στην φαρέτρα της Ελληνικής διπλωματίας στην αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών ενδοιασμών περί της αξίας της Ελλάδας να παραμένει στην ζώνη του Ευρώ.

 

Update: Όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων από την ομάδα του akouseto.gr αν και είναι εφικτή η αφαίρεση του αστεριού ίσως ύπαρξη πρόβλημα ισορροπίας σε όλο το μνημείο, αφού το βάρος του αστεριού που θα αφαιρεθεί είναι απαραίτητο για την κάθετη εξισορρόπηση των υπολοίπων!

Related Articles

1 ΣχόλιοΣχολιάστε

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.