Κατασκευή Σενάζ: Ο απόλυτος οδηγός

Σενάζ

Πολλοί φίλοι του akouseto.gr το ζήτησαν, ψαξαμε και βρήκαμε τον κατάλληλο άνθρωπο για να μας καθοδηγήσει στο ασυνήθιστο ερώτημα: Πως φτιαχνουμε ένα σεναζ; Ο κος Παντελής Παπακωνσταντίνου, Πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας τεχνικών εγχειριδίων έχει την οριστική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Δεν χρειάζεται να ψάξετε τίποτα επιπλέον!
Το πρέκι ή σενάζ (chainage) είναι οριζόντιο δοκάρι από οπλισμένο σκυρόδεμα χυτευμένο πάνω σε ένα τοίχο από τούβλα ή που βρίσκεται πάνω από μια πόρτα ή ένα παράθυρο.Για την επί τόπου κατασκευή ενός πρεκιού διακρίνουμε δυο περιπτώσεις :
1. Κατασκευή πάνω σε τοίχο.
Αυτό γίνεται για να δώσουμε αντισεισμικότητα στον τοίχο.
Χρειαζόμαστε πρώτα δυο τάβλες που θα καρφώσουμε πάνω στον τοίχο και από τις δυο πλευρές , στις οποίες θα καρφώσουμε και κάθετα πηχάκια, ώστε να μην ξεκολλήσουν οι τάβλες όταν ρίξουμε το μπετόν.
Κατόπιν τοποθετούμε 4 σίδερα κατά προτίμηση Φ10 ή Φ12 μέσα στο καλούπι τα οποία ανά διαστήματα έχουμε δέσει με τσέρκια .

Τέλος φτιάχνουμε μπετόν ποιότητας C12-15 ποσότητας ανάλογα με τις διαστάσεις του πρεκιού και με ένα κουβά το ρίχνουμε μέσα στο καλούπι.

Προτείνω αυτό το πρέκι για μεν μονό τοίχο ( δρομικό ) να είναι διαστάσεων 10Χ10 εκατοστά για δε διπλό τοίχο ( μπατικό) να είναι 20 Χ10 εκατοστά .
Σε ειδικές περιπτώσεις (κατασκευή τοίχου από Alpha Block , ή Ytong ), το ύψος του πρεκιού πρέπει να είναι 20 εκατοστά. Σε αυτή την περίπτωση προτείνω να βρείτε από κάποια μάντρα έτοιμο τσέρκι (κλωβό).Σε αυτή την περίπτωση φτιάχνουμε πρέκι κάθε 1,20 μέτρα ύψους.

2. Κατασκευή πάνω από πόρτα ( πρέκι ).
Εδώ θα χρειασθούμε τρεις τάβλες , δυο για τα πλαϊνά και μια για τον πάτο.
Θα χρησιμοποιήσουμε και δυο σίδερα Φ8 για δρομικό τοίχο και Φ10 για μπατικό ( για μικρό άνοιγμα μέχρι ένα μέτρο, τα οποία θα προεξέχουν περίπου 20 πόντους από κάθε πλευρά .
Για μεγαλύτερο άνοιγμα π.χ. δυο μέτρα προτείνεται να μπει Φ12.
Το ύψος του πρεκιού προτείνεται 10 με 15 πόντους.
Στην πράξη συνηθίζεται ύψος 10 πόντοι.

Τέλος, φτιάχνουμε μπετόν ποιότητας C12-15 ποσότητας ανάλογα με τις διαστάσεις του πρεκιού και με ένα κουβά το ρίχνουμε μέσα στο καλούπι.
Παρακάτω δίνω τη συνταγή για μπετόν ποιότητας C12-15 (παλαιά ~Β160).
Για μία ποσότητα μπετόν 1 μέτρο Χ 1 μέτρο 11 πόντους πάχος , δηλαδή 0,11m3 θα χρησιμοποιήσουμε τα εξής υλικά:

  1. 25 κιλά τσιμέντο , δηλαδή ένα σακί των 25 Kg .
  2. 75 κιλά άμμο ,δηλαδή τρία σακιά των 25 Kg.
  3. 150 κιλά χαλίκι ,δηλαδή έξη σακιά των 25 Kg .
  4. 17 λίτρα νερό, δηλαδή ένα τενεκέ του λαδιού γεμάτο νερό ή δύο κουβάδες νερού των εννέα λίτρων

Με ένα κομπιουτεράκι μπορείτε έχοντας τις διαστάσεις της κατασκευής που θέλετε να κάνετε να υπολογίσετε τα απαιτούμενα υλικά.
Πρέπει να ξέρετε ότι μικροδιαφορές δεν επηρεάζουν την αναλογία των υλικών .

Πρέπει πάντα να φτιάχνετε λίγο περισσότερο υλικό για να μην τρέχετε τη τελευταία στιγμή , και γι’ αυτό έδωσα μία ποσότητα 0,11 μ3 ( πάχος 11 πόντους) για να φτάσει το υλικό για 0,10 μ3 (πάχος 10 πόντους).

[Πηγή: Βιβλίο “Με την γλώσσα των Μαστόρων”, 3η έκδοση]

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.