Συνέντευξη: Wiggler.gr

logo_wiggler

 

H ομαδική δουλειά πάντα είναι αποδοτικότερη σε σχέση με την δουλειά ενός ατόμου. Πόσο μάλλον σε ένα blog όπου εκτός από την ποιότητα των άρθρων, σημαντικό ρόλο κατέχει η ποσότητα και η πολυφωνία. To wiggler.gr είναι ένα ομαδικό blog τριών blogger που καταφέρνει να συνδυάζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά με μεγάλη επιτυχία προσφέροντας εδώ και δύο χρόνια κυρίως τεχνολογική ενημέρωση και σχολιασμό σε θέματα της διαδικτυακής επικαιρότητας.

 

akouseto.gr: Το blog σας είναι το wiggler.gr. Τί είναι με λίγα λόγια το Wiggler; Ποιοι γράφετε σε αυτό;

Wiggler.gr: Το Wiggler πρόκειται για ένα ελληνικό τεχνολογικό blog με τακτική ανανέωση γύρω από θέματα που σχετίζονται με το Web, τα gadgets, τις ταινίες και ότι άλλο μας φανεί ενδιαφέρον και άξιο προβληματισμού.

Το blog περιλαμβάνει επίσης και το πρώτο ελληνικό video podcast (vidcast) με αρκετά επεισόδια τεχνολογικού περιεχομένου αλλά και το Newslens podcast που καλύπτει πάλι τον τεχνολογικό τομέα.

 

akouseto.gr: σημαίνει η λέξη «Wiggler»;

Wiggler.gr: “Wiggler” σημαίνει “προνύμφη κουνουπιού” και προέκυψε εντελώς τυχαία. Αργότερα μάθαμε πως πρόκειται και ένα χαρακτήρα-κάμπια του Mario game και το όλο θέμα έδεσε καλύτερα.

 

akouseto.gr: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενος blog το όνομα του;

Wiggler.gr: Σίγουρα για οποιοδήποτε project προκειμένου να πετύχει πρέπει να χαρακτηρίζεται από ένα αρκετά εύηχο όνομα και σε πολλές περιπτώσεις να έχει σχέση με το περιεχόμενο του project, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να είναι αναγκαίο.

Στην περίπτωση μας πιστεύουμε πως το όνομα βοήθησε τόσο λόγω μοναδικότητας, αλλά και ευκολίας στο γράψιμο (όπως το google). Αν πάντως είχαμε κρατήσει το αρχικό όνομα που είχαμε σκεφτεί (Zwitterion), ίσως τα πράγματα να ήταν πιο δύσκολα.

 

wiggler

 

akouseto.gr: Πόσο καιρό διατηρείτε το blog σας; Ποιο ήταν το έναυσμα της δημιουργίας του;

Wiggler.gr: To Wiggler εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2005 ως μια προσπάθεια μεταξύ φίλων, για να δημιουργηθεί ένα technology-oriented blog.

Ως έναυσμα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την απόφαση μας να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό blog στον ελληνικό χώρο, την εποχή που τα blogs ήταν κάτι νέο για την Ελλάδα.

 

akouseto.gr: Στο blog γράφετε όχι ένας, ούτε δύο αλλά τρεις; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα μιας ομάδας σε σχέση με κάποιον που γράφει και διαχειρίζεται μόνος του ένα blog;

Wiggler.gr: Στο blog γράφουμε τρία άτομα: Στέλιος Πετράκης (stelabouras), Φραγκίσκος Γρυλλάκης (ispofacto) και Πέτρος Δουβατζής (petrakeas). Ο καθένας μας συνήθως καλύπτει συγκεκριμένη θεματολογία που σχετίζεται με τα ενδιαφέροντά του, με μια ροπή προς την τεχνολογία. Καλύπτοντας διαφορετική θεματολογία εξασφαλίζουμε σχεδόν καθημερινά, πως θα βρεθεί κάτι ενδιαφέρον από κάποιο τομέα για δημοσίευση. Σίγουρα αν κάποιος δεν γράψει κάποια μέρα για οποιονδήποτε λόγο, το blog θα συνεχίσει να ανανεώνεται από το υπόλοιπο team. Αντίθετα αν η όλη προσπάθεια ήταν ένα ατομικό project ίσως να υπήρχαν περίοδοι με λιγότερη ανανέωση ή ένα πιο μικρό φάσμα ενημέρωσης που φυσικά θα ήταν ανάλογο του βαθμού ενασχόλησης του εκάστοτε δημιουργού.

 

akouseto.gr: Έχει επηρεάσει, έστω και στο ελάχιστο, τη κοινωνική ή την επαγγελματική σας ζωή το wiggler; Αν ναι πως;

Wiggler.gr: Γενικότερα μπορούμε να πούμε πως μέσω του Wiggler και του vidcast και των αναφορών στον Τύπο, η προσπάθειά μας έγινε πιο γνωστή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως άλλαξαν ριζικά τα πράγματα στην κοινωνική μας ζωή, πλήν κάποιων μικρών εξαιρέσεων όπως την πρώτη φορά που κάποιοι μας είδαν τυχαία και μας είπαν ότι μας διαβάζουν καθημερινά.

Επαγγελματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως μέσω του blog ο Στέλιος απέκτησε κάποιες γνωριμίες που τον οδήγησαν τελικά στην Κρήτη για δουλειά. Όπως επίσης και κάποιες συνεργασίες με άλλα websites και διαφημιστικές (zoo.gr για παράδειγμα).

 

akouseto.gr: Είστε από τους πρώτους που έκαναν «podcast» και, όπως οι ίδιοι λέτε, οι πρώτοι που έκαναν videocast. Τι προσφέρει σε ένα blog η ενσωμάτωση τέτοιων χαρακτηριστικών και τι σε έναν blogger;

Wiggler.gr: Η ενσωμάτωση vidcast σε ένα blog προσφέρει σίγουρα έναν διαφορετικό τρόπο ενημέρωσης και το κάνει διαφορετικό από τις υπόλοιπες μορφές ενημέρωσης που είναι κατά βάση ο γραπτός λόγος. Ένα video podcast δίνει τη δυνατότητα για παρουσιάσεις πιο κατανοητές και πιο προσιτές στο χρήστη (π.χ. tutorials), ενώ παράλληλα οι συγγραφείς του blog γίνονται πιο οικείοι και πιο προσιτοί στα άτομα που παρακολουθούν το vidcast. Έτσι η αλληλεπίδραση και το feedback ανάμεσα στα άτομα που παρακολουθούν το blog και τον blogger γίνεται πολύ πιο άμεσα.

 

akouseto.gr: Ποιο εργαλείο ή widget θεωρείτε άκρως απαραίτητο;

Wiggler.gr: Αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εργαλείο, άκρως σημαντική είναι η απόφαση που πρέπει να πάρει ένας blogger για την πλατφόρμα πάνω στην οποία “πατάει” το εκάστοτε blog, με το WordPress να είναι για εμάς η πρώτη επιλογή.

WordPress widgets δεν πολυχρησιμοποιούμε, παρόλα αυτά θα θέλαμε να προτείνουμε ένα αρκετά καλό και δυνατό web-based πρόγραμμα για παρακολούθηση των στατιστικών του blog, το Mint, που αν και δεν διατίθεται δωρεάν, αξίζει τα χρήματα του και με το παραπάνω.

 

akouseto.gr: Ποιο θα είναι το μέλλον των blogs; Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το χαρακτηριστικό που θα αλλάξει τον ρουν της ιστορίας τους;

Wiggler.gr: Χμ, αυτό σηκώνει αρκετή συζήτηση.Τα blogs αποτελούν ένδειξη του προσωπικού χαρακτήρα που παίρνει το Internet στην Web 2.0 / Social web εποχή. Ο προσωπικός σχολιασμός των γεγονότων σε συνδιασμό με την αλληλεπίδραση των χρηστών μέσω comments / trackbacks αλλά και η άμεση πληροφόρηση που προέρχεται μέσα από micro-blogging υπηρεσίες (twitter, jaiku, ping.fm, plurk) αποτελούν ισχυρά “όπλα” που μπορούν να αντικαταστήσουν στο προσεχές μέλλον (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει) την παραδοσιακή δημοσιογραφία οδηγώντας το citizen journalism σε κυρίαρχο μοντέλο ενημέρωσης.

Η χρήση των APIs, το de-centralization των web applications καθώς και η πορεία του Web σε μια semantic μορφή, μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, μετατρέποντας τα blogs σε ένα χωνευτήρι πληροφορίας που προέρχεται από διάφορες πηγές και είναι οργανωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται χρήσιμες τόσο στους χρήστες όσο και σε πιο αυτοματοποιημένους τρόπους εξόρυξης πληροφορίας (π.χ.).

 

.gr: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός «καλού blogger»;

Wiggler.gr: Τα χαρακτηριστικά ενός “καλού” blogger δεν είναι σε καμία περίπτωση αριθμημένα και πλήρως προσδιορισμένα. Η απόφαση κάποιου να δημιουργήσει ένα blog από δική του προσωπική ευχαρίστηση, η επιλογή συγκεκριμένης θεματολογίας που πιστεύει πως τον εκφράζει καλύτερα σε συνδιασμό με το προσωπικό στύλ γραφής είναι κάποια στοιχεία που μπορούν να χαρακτηρίσουν έναν blogger “καλό”.

Ένας blogger δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλός ή κακός αν ανανεώνει συχνά ή όχι το blog του. Παρόλα αυτά “κακές” πρακτικές είναι η στυγνή αντιγραφή περιεχομένου απο άλλες πηγές χωρίς αναφορές, η χρήση ανωνυμίας για προβολή άσεμνου περιεχομένου και πολλά άλλα, που όμως γίνονται άμεσα αντιληπτά και τις περισσότερες φορές καταδικαστέα από την κοινότητα των bloggers και των χρηστών.

 

akouseto.gr: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά το blog; Τι είναι αυτό που θα περάσει το wiggler.gr στο επόμενο στάδιο;

Wiggler.gr: Μάλλον αφήσες όλες τις δύσκολες ερωτήσεις για το τέλος :)

Στην παρούσα (καλοκαιρινή) φάση, που γενικότερα τα πράγματα είναι πιο “χαλαρά” και έχουμε ως ομάδα σκορπιστεί σε 3 γωνιές της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ηράκλειο) δεν έχουμε κάτι άμεσο στα σχέδια μας, εκτός από την ημερομηνία του επόμενου επεισοδίου του vidcast που όμως δεν έχει καθοριστεί ακριβώς ακόμη.

Το Wiggler.gr ως τεχνολογικό blog θα συμβαδίζει πάντα με τα νεότερα στην τεχνολογία και το Internet και όταν δούμε πως το μοντέλο των blogs αλλάζει στο μέλλον σε κάτι διαφορετικό, να είστε βέβαιοι πως θα είμαστε εκεί για να το ενσωματώσουμε στο website ή να εξελίξουμε το blog σε κάτι άλλο, καλύτερο!

Related Articles

1 ΣχόλιοΣχολιάστε

  • αρκετά αξιόλογο blog. Ιδιαίτερα μου αρέσουν οι αναφορές σε games, ξαφεύγουν απο τα ¨πλαίσια” απλής παρουσίασης ενός παιχνιδιού.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.