Αισχροκέρδεια και στα ηλεκτρονικά καταστήματα!

Είναι κοινά αποδεκτό το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα χρόνο με τον χρόνο αυξάνουν συνεχώς τον τζίρο τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως για έναν μόνο λόγο: Την τιμές τους που κατά 99,9 και άπειρα εννιάρια τοις εκατό είναι χαμηλότερες από ένα παραδοσιακό κατάστημα το οποίο πρέπει να πληρώνει υψηλά ενοίκια, περισσότερους (αν και όχι πάντα) μισθούς ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό που τυχαίνει, τις περισσότερες φορές, απλά να περνάει απ’έξω. Αντίθετα, τα ηλεκτρονικά καταστήματα, έχουν την πολυτέλεια να απαιτούν για την λειτουργία τους μια αποθήκη, μια βιτρίνα έστω και κρυμμένη στον φθηνότερο δρόμο της Αθήνας ή σε κάποιο χωριό με εξευτελιστικά ενοίκια και ένα καλό site που είναι πλέον φθηνότερο από μια ανακαίνιση ενός φυσικού μαγαζιού.

Αν και όλα τα παραπάνω αποτελούν κοινή αλήθεια, οι τιμές που τα ηλεκτρονικά καταστήματα εμπορεύονται κάποια ανώνυμα είδη προερχόμενα από την Κίνα μπορεί να θεωρηθούν σκανδαλώδης (τουλάχιστον). Πρόσφατα “ανακάλυψα” ένα ξένο ηλεκτρονικό κατάστημα, το ChinaVasion, το οποίο πουλά προϊόντα κατασκευασμένα στην Κίνα, από κινητά τηλέφωνα έως και RC ελικόπτερα. Αν συγκρίνει κανείς τις τιμές του με αυτές που επικρατούν στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα απλά θα πέσει από τα σύννεφα για ακόμη μια φορά. Ακόμα και σε ακριβώς ίδια προϊόντα οι τιμές έχουν ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ τους. Παρακάτω ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας σύγκρισης ιδίων προϊόντων μεταξύ διαφόρων ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων και του ChinaVasion:

Προϊόν ChinaVasion Ελληνικό Ηλ. Κατάστημα
parrot €6,23 €19,00
clock €27,41 €59,00 – E-shop.gr
€57,56 – Plus4u.gr
jar €5,97 €39,95 – Ouaou.gr
clark €5,53 €24,00 – Multirama.gr

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι εντελώς ενδεικτικά. Οι ίδιες ακρότητες σε τιμές παρόμοιων προϊόντων παρατηρούνται στα περισσότερα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα και κυρίως σε ανώνυμα προϊόντα.

Related Articles

6 ΣχόλιαΣχολιάστε

  • πράγματι ενδιαφέρουσα η έρευνα σου, είχα και γώ αναρωτηθεί πρίν μερικούς μήνες πως είναι δυνατόν να βρίσκουμε προιόντα που πουλούνται στα ελληνικά eshops κυριολεκτικά μισοτιμής σε eshops του εξωτερικού και ας μη μιλήσουμε για τις τιμές που μπορεί κάποιος να βρεί στα μεγάλα sites όπως π.χ amazon κτλ 60-70% κάτω τιμές …τι να λέμε τώρα, είναι γεγονός πως οι τιμές στα ελληνικά eshops θα μπορούσαν και μπορούνε να είναι καλύτερες !

  • Η έρευνα σου φίλε μου είναι του δημοτικού.
    Στοιχειώδη οικονομικά να ξέρει κάποιος γνωρίζει πως για να έρθει ένα προϊον από κίνα ελλάδα τρώει 5 καπέλα στα έξοδα και στην μεταπώληση.
    Και το iphone στην αμερική έχει 150 ευρώ. Τι πάει να πει???????

  • Δηλαδη εννοεις οτι το τελευταιο προιον που κανει 5,53 και το πουλανε 24 ευρω εχει 18,46 ευρω μεταφορικα; Και φαντασου οτι δεν αγοραζουν μονο ενα τεμαχιο αλλα ολοκληρο κοντεινερ με ακομα φθηνοτερες τιμες ανα τεμαχιο.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.