Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για την αλλαγή του κλίματος

Αρκουδες στον Βόρειο Πόλο

Οι Ευρωπαίοι και άνθρωποι από όλο τον κόσμο έκαναν μια σαφή δήλωση: οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα δράσης για την κλιματική αλλαγή και, ιδιαίτερα, για τη μείωση των επιπέδων των εκπομπών CO2. Πολίτες από όλη την Ευρώπη έχουν αφήσει προσωπικά μηνύματα στο δικτυακό τόπο www.fightclimatechange.eu (δεν λειτουργεί πλέον), απαντώντας στην ερώτηση: «Τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;».

Στις 5 Δεκεμβρίου, 27 από αυτά τα μηνύματα θα παραδοθούν στην αντιπροσωπεία της ΕΕ που θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Τα μηνύματα θα παρουσιαστούν από τον Βέλγο διευθυντή και παρουσιαστή, Nic Balthazar, σε τρένο που ονομάζεται «Climate Express» (Εξπρές Κλίμα) (www.traintocopenhagen.org). Το τρένο θα ξεκινήσει από το σταθμό Midi των Βρυξελλών στις 09:11 στις 5 Δεκεμβρίου, με επιβάτες υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΕ και εκπροσώπους από περιβαλλοντικές οργανώσεις, με προορισμό την Κοπεγχάγη.

Ο Balthazar φημίζεται για τη δέσμευσή του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ιδιαιτέρως για το έργο του στην εκστρατεία «The Big Ask» (Η μεγάλη ερώτηση). Ο ίδιος αναφέρει: «Οι προσπάθειες που θέλουν να καταβάλουν τώρα οι πολιτικοί δεν είναι αρκετές. Η Κοπεγχάγη αποτελεί την ευκαιρία για να κάνουμε τη διαφορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η αποτυχία δεν περιλαμβάνεται στις επιλογές μας!»

Η δήλωση του Balthazar, καθώς και οι δηλώσεις επτά ακόμα επιφανών πρεσβευτών της εκστρατείας όπως οι Δανοί ηθοποιοί Mads Mikkelsen και Connie Nielsen, η Γερμανίδα ηθοποιός Christiane Paul και η Βουλγάρα πρώην παίκτρια τένις Magdalena Maleeva, θα εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στο τρένο. Τα μηνύματά τους έρχονται σε συμφωνία με αυτά περισσότερων από 1.000 άλλων Ευρωπαίων που δημοσίευσαν μια δήλωση στο δικτυακό τόπο. Εκτός από τη μείωση των εκπομπών CO2, μεταξύ των ιδεών που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνεται «η φύτευση περισσότερων δένδρων» και «η ενθάρρυνση της ανακύκλωσης», «η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και το αέριο» και «η χρηματοδότηση παροχέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Υπήρχαν, επίσης, πολλά αιτήματα προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν οχήματα με μικρότερη κατανάλωση βενζίνης και λιγότερες εκπομπές. Πολλοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το ότι οι μελλοντικές γενεές δεν θα έχουν τις επιλογές που έχουμε εμείς σήμερα.

Το Climate Express είναι μια ευκαιρία που δεν θα επαναληφθεί και το τρένο θα κάνει στάση στην Κολωνία, το Αμβούργο και την Κοπεγχάγη. Το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της διαδρομής αποτελείται από δημόσιες συζητήσεις, ζωντανή μουσική και ανεπίσημες συναντήσεις, καθώς επίσης από την τελετή παράδοσης του μηνύματος για το κλίμα.

Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στο να εγείρει το ενδιαφέρον σχετικά με τη σημασία που έχει η ανάληψη ατομικής δράσης για την προστασία του κλίματος και στο να αυξήσει τις πιέσεις προς τις εθνικές κυβερνήσεις ώστε να αναλάβουν ουσιαστικά μέτρα με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, με μια πολλά υποσχόμενη συμφωνία στην Κοπεγχάγη.

Στόχος της ΕΕ είναι η ελάττωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% παγκοσμίως, υπό την προϋπόθεση ότι παρόμοιες δεσμεύσεις θα αναληφθούν και από τους υπόλοιπους εταίρους.

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.