Αξονικός Τομογράφος της Siemens βοηθά στον Εντοπισμό Αρτηριοπάθειας σε Αιγυπτιακές Μούμιες

Αξονική Τομογραφία σε μούμιες

Απεικονίσεις από μούμιες 3.500 ετών προσφέρουν πληροφορίες για τη μακρά ιστορία των αρτηριακών αποφράξεων

Η αθηροσκλήρωση, πιο γνωστή ως αρτηριακή απόφραξη, είναι η πιο κοινή ασθένεια σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε μια πρόσφατη παρουσίαση στις Επιστημονικές Συνεδρίες της συνάντησης της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολόγων (American Heart Association) στο Orlando της Florida, μια διεθνής ερευνητική ομάδα τεκμηρίωσε ότι και οι άνθρωποι στην αρχαιότητα υπέφεραν από φραγμένες αρτηρίες. Με τη χρήση ενός αξονικού τομογράφου SOMATOM® Emotion 6 του Τομέα Υγείας της Siemens, η ομάδα διέγνωσε αθηροσκλήρωση σε Αιγυπτιακές μούμιες έως 3.500 ετών.

Για τέσσερις μέρες, η ομάδα καρδιολόγων εξέτασε 20 μούμιες από το Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Κάιρο υπό την επίβλεψη των Δρ. Gregory Thomas και Δρ. Adel Allam, επικεφαλής ερευνητών της μελέτης. Δύο μούμιες που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν (ίδιες συνθήκες, ίδιος σκοπός) συμπεριλήφθηκαν και αυτές στην ανάλυση. Οι ερευνητές δούλεψαν σε συνεργασία με μια ομάδα αρχαιολόγων ειδικευμένων στην Αιγυπτιακή αρχαιότητα.

Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν οι άνθρωποι που ζούσαν στην αρχαιότητα είχαν πιο υγιή αγγεία από τα δικά μας σήμερα. Μια σημαντική προϋπόθεση ήταν ότι τα «αντικείμενα της έρευνας» δεν μπορούσαν να πειραχτούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Γι’ αυτό το λόγο, η Siemens έγινε χορηγός της μελέτης και προσέφερε προ-επεξεργασία εικόνων με τεχνικούς συμβούλους στο χώρο. Λόγω μεγέθους, ο τομογράφος τοποθετούνταν σε συρόμενο όχημα δίπλα ακριβώς στο Μουσείο του Καϊρου, κάτι το οποίο διευκόλυνε κατά πολύ τη διαδικασία.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στη χρήση της ακτινογραφίας των αρτηριακών αγγείων. Στους σύγχρονους ανθρώπους, τα λιπίδια του αίματος συχνά συσσωρεύονται σε αυτά τα αγγεία εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Με έκπληξη ανακάλυψαν ότι εννιά από τις δεκαέξι μούμιες στις οποίες μπόρεσαν να εντοπίσουν αιμοφόρα αγγεία είχαν εναποθέματα ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών, κάτι που υποδεικνύει ότι υπέφεραν από αθηροσκλήρωση, ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Η αθηροσκλήρωση δεν λυπήθηκε ούτε τις γυναίκες. Αγγειακές αποτιτανώσεις παρατηρήθηκαν σε αρσενικές αλλά και σε θηλυκές μούμιες. Τα άτομα έζησαν μεταξύ του 1.570 π.Χ. και 364 μ.Χ. Όλες όσες μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν – οι περισσότερες δηλαδή – ανήκαν σε υψηλή κοινωνική τάξη.

«Συνδυάσαμε την επιστήμη που ανέπτυξαν 3.500 χρόνια πριν με την τεχνολογία του 21ου αιώνα και ενός εργαλείου υψηλής ακρίβειας, τον πολυτομικό αξονικό τομογράφο SOMATOM Emotion 6 της Siemens, και καταφέραμε να μάθουμε για την υγεία και τις ασθένειες στο πέρασμα των αιώνων,» δήλωσε ο Δρ. Randall Thompson, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιου του Missouri – στο Kansas City.

«Οι μούμιες έχουν μέρη του καρδιαγγειακού τους συστήματος άρτια, τα οποία ήταν ξεκάθαρα αναγνωρίσιμα. Σε αυτές τις αξονικές τομογραφίες, η αθηροσκλήρωση απεικονίζεται όπως ακριβώς και στους τωρινούς μου ασθενείς. Η τεχνολογία μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε ότι αυτή η ασθένεια πλήττει τους ανθρώπους από πριν την εποχή του Μωυσή και μας έδωσε πληροφορίες για τη σύγχρονη ανθρώπινη υγεία. Καταφέραμε να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα χωρίς να πειράξουμε τις σωρούς των ανθρώπων αυτών, που περπάτησαν στη γη τόσους αιώνες πριν.»

«Παρότι δεν γνωρίζουμε αν η αθηροσκλήρωση ήταν ο λόγος θανάτου κάποιας από τις μούμιες της έρευνας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ασθένεια ήταν εμφανής σε πολλές. Προφανώς ήταν αρκετά κοινή στους αρχαίους Αιγύπτιους που άνηκαν σε υψηλές κοινωνικές τάξεις και ζούσαν έως και 3.500 χρόνια πριν» δήλωσε ο Thomas, καθηγητής κλινικής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της California Irvine. «Τα συμπεράσματα υποδεικνύουν ότι ίσως πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τους σύγχρονους παράγοντες κινδύνου για να κατανοήσουμε επαρκώς την ασθένεια.»

Οι Δρες Samuel Wann (Καρδιολογική Κλινική του Wisconsin) και Michael Miyamoto (Πανεπιστήμιο της California, San Diego) συμπλήρωσαν την ομάδα των καρδιολόγων. Η ομάδα των αρχαιολόγων είχε επικεφαλής τον Δρ. Abd el-Halim Nur el-Din (Πανεπιστήμιο του Κάιρο) με τους Δρες. Gomaa Abd el-Maksoud (Πανεπιστήμιο του Κάιρο) και Ibrahem Badr, (Ινστιτούτο Αποκατάστασης, Αλεξάνδρεια). Οι Δρες. Hany Abd el-Amer (Εθνικό Κέντρο Ερευνών, Γκίζα) και Jennifer Thomas (Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης) προσέφεραν αντίστοιχα υποστήριξη για την αξονική τομογραφία και τη στατιστική ανάλυση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο τεύχος της 18ης Νοεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου Journal of the American Medical Association (JAMA) και παρουσιάστηκαν στην Επιστημονική Συνεδρία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Orlando της Florida.

Εκτός από τον Τομέα Υγείας της Siemens, η ερευνητική ομάδα έλαβε υποστήριξη και από την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου και το St Luke’s Hospital Foundation, Kansas City, Mo.

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.