Γιατί η ακατέργαστη ζάχαρη είναι ακριβότερη από την κατεργασμένη;

Υπάρχουν πολλά παράδοξα πάνω στην Γη αλλά αυτό είναι άνω ποταμών. Η ζάχαρη που δεν έχει υποστεί καμία απολύτως κατεργασία, η “Ακατέργαστη” ή η “Μαύρη ζάχαρη” είναι πολύ πιο ακριβή από την κατεργασμένη ή “Λευκή ζάχαρη”. Η διαφορά μάλιστα είναι τεράστια αφού το 1 Κιλό λευκής ζάχαρης στοιχίζει 0,80 Ευρώ το κιλό ενώ η μαύρη κοστίζει 2,15 Ευρώ το μισό κιλό ή 4,30 Ευρώ  το κιλό! Είναι αυτό λογικό; Υποτίθεται ότι η λευκή ζάχαρη έχει υποστεί επεξεργασία πριν πάρει την μορφή που όλοι ξέρουμε. Αντίθετα, η μαύρη δεν έχει υποστεί περαιτέρω επεξεργασία.

Παράξενο πράγμα…

Related Articles

8 ΣχόλιαΣχολιάστε

 • Το ιδιο και οι χυμοι φρουτων με η χωρις κομματια απο το φρουτο…..

  Με κομματια: δεν εχει υποστει φυγοκεντριση (αρα φθηνοτερος?)
  Χωρις: εχει υποστει φυγοκεντριση (αρα ακριβοτερος?)

  ψαξτο και θα δεις το παραμαυθι χωρις δρακο αλλα με τους χωριατες…..

 • ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ.Η ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ.Η ΑΣΠΡΗ ΖΑΧΑΡΗ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΖΑΧΑΡΟΤΕΥΤΛΟ ΕΝΩ Η ΣΚΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΖΑΧΑΡΟΚΑΛΑΜΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ.ΑΣ ΜΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥΣ.

 • Σε σχέση με την απορία – ένσταση για τη μεγάλη απόκλιση τιμής που υπάρχει ανάμεσα στη λευκή και στη μαύρη ζάχαρη, θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένες παραμέτρους του θέματος, που τυχαίνει να γνωρίζω, λόγω της επαγγελματικής μου δραστηριότητας σε Βιομηχανία Τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Πρόκειται ουσιαστικά για 2 διαφορετικά προϊόντα, καθώς η επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη παράγεται από ζαχαρότευτλα, ενώ η ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμα.
  2. Τα ζαχαρότευτλα καλλιεργούνται κυρίως στην Ε.Ε., ενώ τα ζαχαροκάλαμα καλλιεργούνται σε χώρες της Νότιας Αμερικής και της Άπω Ανατολής.
  3. Οι ποσότητες λευκής ζάχαρης που παράγονται εντός της Ε.Ε., καθώς και οι τιμές στις οποίες διατίθενται, υπόκεινται σε περιορισμούς και ρυθμίσεις από τις υπεύθυνες αρχές της Ε.Ε. Αντιθέτως, η τιμή της μαύρης ζάχαρης επιβαρύνεται, τόσο από τους υψηλούς δασμούς που επιβάλλονται στα εισαγόμενα μη Κοινοτικά προϊόντα, όσο και από το αυξημένο μεταφορικό κόστος.
  4. Η αναλογία των πωλήσεων – σε ποσότητα – μεταξύ λευκής και μαύρης στην Ελλάδα, είναι περίπου 20/1, γεγονός που συντελεί στην περαιτέρω μείωση της τιμής της λευκής, καθώς επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών παραγωγής.

  • Σας παρακαλώ , ενημερώστε μας ποιο προιον ζάχαρης είναι πιο υγιεινό και πιο ωφέλιμο για τον άνθρωπο. Βεβαια με μέτρο, γιατι η ζάχαρη είναι συντηριτικό , διορθώστε με αν λανθάνω. Τα προιόντα που κυκλοφορούν είναι : μαυρη ζαχαρη με μελάσα που κολλάει, καστανή κρυσταλική, πιο ανοιχτο καστανό και λευκή.

 • πληροφοριακά… η μαύρη ζάχαρη δεν είναι ακατέργαστη, ειναι κατεργασμένη 2 φορές
  Για λόγους εμφάνισης μετατρέπουν την καφέ ζάχαρη σε άσπρη αφαιρώντας τη μελάσα και μετά ξαναβάζουν μελάσα ελεγχόμενα στην άσπρη ζάχαρη, αλλα σε ποσοστό τέτοιο που να έχει “ωραίο” χρώμα…. έτσι μπορεί να είναι περισσότερο “ελκυστική στο μάτι”

 • Κανένα είδος ζάχαρης δεν ωφελεί την υγεία, απλώς η καστανή φημολογείται ότι είναι ολιγότερο ανθυγιεινή.
  Η καλύτερη φισικά επιλογή είναι το μέλι.

 • ολο σχεδιο ειναι να κερδιζουν οι εισαγωγεις ή καλυτερα οι εχοντες…μ΄αρεσε η δικαιολογια: απο χωρες τις λατινικης αμερικης λεει….θα ειχε δικιο , αν το ευρω ηταν ανισχυρο νομισμα….δεν ειναι τυχαιο που ξαφνικα ολοι οι μαγειροι ,σεφ συμπτωματικα χρησιμοποιουν στις εκπομπες των μεσων μαζικου ελεγχου , καστανη ζαχαρη….πληρωμενη διαφημιση ειναι…
  τωρα λεει βγαζουν ρουχα ,καινουργια μοδα,απο τί ? απο χαρτι ……φυσικα , επειδη ειναι μοδα, ..ξερετε , ειναι πιο ακριβα….απο τα υφασματινα…..
  παρομοια και το αλατι ιμαλαιων….

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.