Το TVXS.gr είναι στον (διαδικτυακό) αέρα!

tvxsgr

Όλοι θα θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαν δημιουργηθεί από την διακοπή της συνεργασίας της ΕΡΤ με τον Στέλιο Κούλογλου τον περασμένο Μάιο. Εκατοντάδες εκατομμύρια pixel είχαν μαυρίσει στις οθόνες των υπολογιστών και δεκάδες κιλά μελάνι καταναλώθηκαν για το θέμα αυτό. Υπήρξε μάλιστα και ένα μίνι-κίνημα διαμαρτυρίας από την διαδικτυακή “κοινότητα” για την αποπομπή αυτή. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ σε κατ’ιδίαν διάλογο μαζί του ανέφερε ότι “Δεν μου αρέσει η εκπομπή σου” ενώ σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, άλλοι ήταν οι λόγοι διακοπής του “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα” και της “Θεματικής Βραδιάς". Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος σε μια επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης κο Γοντικα, οι πραγματικοί λόγοι διακοπής των εκπομπών ήταν η θεματολογία αυτών που θα ακολουθούσαν και είχαν να κάνουν με τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, την "Γενιά των 700 ευρώ" κλπ. Θέματα που μάλλον ενοχλούσαν τις μαριονέτες του πολιτικού σκηνικού και τους "καραγκιοζοπαίχτες" που κινούν τα νήματα των προαναφερθέντων μαριονετών. Η επιστολή του ανέφερε τα εξής:

 

Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5%  Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας. 

Μετά τιμής,

Στέλιος Κούλογλου

Στην συνέχεια ακολούθησε η "ιντερνετική αντίδραση", από bloggers κυρίως, και μετά από λίγο καιρό τα πράγματα καταλάγιασαν, όπως συμβαίνει και με άλλα σημαντικότερα προβλήματα όταν υπερκαλύπτονται από την χιονοστιβάδα της κατασκευασμένης επικαιρότητας.

H αντίδραση του Στέλιου Κούλογλου ήταν η δημιουργία του Banana Republic το οποίο απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα την δημοσίευση μιας επιστολής προς τους φίλους του "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" και του Banana Republic:

Αγαπητοί φίλοι του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και του Banana Republic,

Διαβάσαμε με τους συνεργάτες μου με μεγάλη προσοχή τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που κάνατε, όπως επίσης και τις πολύ χρήσιμες επιφυλάξεις σας. Η απάντηση πήρε καιρό, καθώς εν τω μεταξύ επεξεργαζόμασταν ένα οικονομικό σχέδιο που θα κάνει την απόπειρα βιώσιμη.
Τα συμπεράσματα από το διάλογο στο φόρουμ, τα e-mail που λάβαμε, αλλά και τις συζητήσεις που είχαμε μεταξύ μας είναι μέχρι στιγμής τα παρακάτω:
1. Παρότι αρκετοί απ’ όσους έγραψαν στο φόρουμ δήλωσαν πρόθυμοι να προσφέρουν τον όβολο τους, ο αριθμός των προσφορών δεν αρκεί για το ξεκίνημα του εγχειρήματος σε πολυμετοχική βάση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα μικρό τηλεοπτικό σταθμό που θα απασχολεί τουλάχιστον 15 άτομα, τα οποία δε θα πρέπει να αμείβονται με …700 ευρώ το μήνα – χώρια τα έξοδα λειτουργίας, παραγωγής προγράμματος, κλπ.
2. Ο δισταγμός πολλών φίλων να δεσμευθούν είναι απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς δεν υπάρχει δείγμα γραφής γι’ αυτό που σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε, αλλά ούτε και διεθνής εμπειρία. Την ίδια στιγμή όμως στην Ελλάδα αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός εναλλακτικού φορέα τίμιας, αξιόπιστης ενημέρωσης και ποιοτικής δημιουργικής ψυχαγωγίας.
3. Αναλαμβάνουμε λοιπόν την ευθύνη να ξεκινήσουμε τον Νοέμβριο το
TVxorisinora, που θα αντικαταστήσει το πειραματικό Banana Republic. Σε πρώτη φάση, οι οικονομικοί πόροι του σταθμού θα προέρχονται από διαφημίσεις. Κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες αποτελούν την πιο διάφανη μορφή χρηματοδότησης και εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία του εγχειρήματος. (Με τον πλούτο των πληροφοριών στο ίντερνετ, κάθε απόπειρα συνδρομητικής λειτουργίας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία).
Όσοι φίλοι εκτιμήσουν το περιεχόμενο του σταθμού θα μπορούν στην συνέχεια να συνεισφέρουν είτε με δωρεές ή με την αγορά μετοχών, όταν αυτή αποφασιστεί. Θα υπάρχουν επίσης τα
premium memberships, που με μια μικρή ετήσια συνδρομή θα δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη να κατεβάζουν σε καλύτερη ποιότητα (ώστε να μπορούν να τα παρακολουθήσουν έπειτα και σε οθόνη τηλεόρασης) τα ντοκιμαντέρ ή τις ταινίες που όλοι θα μπορούν να βλέπουν σε streaming video. Εξετάζουμε επίσης και το ενδεχόμενο πώλησης κάποιων παράπλευρων προϊόντων, από DVD με ντοκιμαντέρ και άλλα videocollection του σταθμού.
4. Η τύχη του σταθμού βρίσκεται όχι μόνο στα δικά μας αλλά και στα δικά σας χέρια. Γιατί δεν πρόκειται για ένα κλασσικό τηλεοπτικό κανάλι, ανεξάρτητα αν μεταδίδεται με συμβατικό τρόπο ή μέσω του ίντερνετ – είδος που τελευταία έκανε την εμφάνιση του. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ζωντανή κοινότητα, της οποία τα μέλη θα επικοινωνούν μεταξύ τους τροφοδοτώντας με υλικό, ιδέες και γόνιμες συζητήσεις το πρόγραμμα του
TVxorisinora.

Πιστεύω ότι στην σημερινή Ελλάδα υπάρχουν, ιδίως ανάμεσα στους νέους, πλούσιες δημιουργικές δυνάμεις που δεν μπορούν να εκφραστούν και καταπνίγονται από το αγκυλωμένο, γραφειοκρατικό και εξαρτημένο από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σύστημα των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν από σκηνοθέτες ταινιών και ντοκιμαντέρ μέχρι πολίτες-δημοσιογράφοι (citizen journalism) που διαθέτουν μεγαλύτερες ικανότητες, περισσότερο ήθος και πιο καθαρό μυαλό από την πλειοψηφία των παραδοσιακών ρεπόρτερ που κυκλοφορούν με τουπέ στις οθόνες μας.
Είμαστε ανοικτοί στη συνεργασία με τις εκατοντάδες κινήσεις και τους ανθρώπους της άγνωστης και δημιουργικής άλλης Ελλάδας. Στις ενημερωτικές εκπομπές, οι κάμερες και τα μικρόφωνα του σταθμού θα είναι ανοικτά στους ανθρώπους που γνωρίζουν ειδήσεις, γεγονότα ή παρασκήνια που επηρεάζουν την πολιτική, την οικονομία ή την καθημερινή μας ζωή, αλλά σπανίως γίνονται γνωστά ή μεταδίδονται.
Μαζί με το γράμμα αυτό, ανεβάσαμε στο
Banana Republic και ένα βίντεο που δίνει οδηγίες και συμβουλές για τον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε μια μικρή ερασιτεχνική κάμερα – ακόμη και το κινητό μας τηλέφωνο. Ας ξεκινήσουμε από τώρα, καταγράφοντας από οικολογικές πρωτοβουλίες μέχρι τα κακώς κείμενα της χώρας, τα ψέματα και τις υπερβολές που παρακολουθούμε καθημερινά ή μετατρέποντας σε εικόνες τις ιδέες που έχουμε. Στα βίντεο αυτά θα δοθεί η δυνατότητα να ανέβουν και να κριθούν στις οθόνες του νέου σταθμού.
Σχεδιάζουμε την καθιέρωση βίντεο-διαγωνισμών στις κατηγορίες:

-Βραβείο Banana Republic ("κακώς κείμενα")

-Βραβείο Πινόκιο (το μεγαλύτερο ψέμα που ακούσατε ή είδατε)

-Βραβείο Ρύπανσης και Μόλυνσης. Ο δήμος, βιομηχανία, ή φορέας με τις χειρότερες επιδόσεις.

-Πράσινo Βραβείο (οι καλύτερες οικολογικές πρωτοβουλίες στην χώρα, αλλά και σε όλο τον πλανήτη).

-Βραβείο Ανθρωπιάς (οι καλύτερες πρωτοβουλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

-Βραβείο Ντοκ (τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που θα ανέβουν από ομάδες ή ανθρώπους που δεν ανήκουν στην ομάδα του σταθμού).

Τα βραβεία θα απονέμονται σε μια ειδική δημόσια εκδήλωση στο τέλος κάθε χρονιάς. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα μέσα από το Banana Republic για το πως θα μπορείτε να τα στείλετε στο σταθμό.
Όλοι μαζί, μπορούμε να ξεκινήσουμε μια μικρή επανάσταση στην επικοινωνία και την ποιοτική ψυχαγωγία. Ραντεβού τον Νοέμβριο στο
TVxorisinora.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Φτάσαμε στον Νοέμβριο (πως περνάει έτσι ο καιρός;) και η πολυαναμενόμενη διαδικτυακή τηλεόραση χωρίς σύνορα (TVXS.gr) με μοτό το:

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα διαδικτυακό τόπο αξιόπιστης και δημοκρατικής ενημέρωσης, με την ενεργή συμμετοχή των χρηστών. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός διαδικτυακού τηλεοπτικού σταθμού.

βρίσκεται στον "αέρα" με έναν άλλο αέρα ελευθερίας που προσφέρει απλόχερα το μέσο. Φυσικά αυτή η ελευθερία είναι υποκειμενική αφού είναι ανάλογη με την ιδιοσυγκρασία αυτού που την υπόσχεται αλλά στην περίπτωση του Στέλιου Κούλογλου μάλλον θα είναι και πραγματική (εκτός και αν συμβεί κάτι άλλο συνταρακτικό).

Ωραία όλα αυτά. Τώρα έχουμε και την νέα διαδικτυακή μας τηλεόραση  που θα μπορεί να παρουσιάζει την πραγματική εικόνα της επικαιρότητας, της καθημερινότητας και των συνωμοσιών (μπορεί να φαίνεται αστεία η χρήση της λέξης αλλά ακόμα και το γεγονός αυτό, της υποβάθμισης της αξίας της λέξης δηλαδή, είναι δουλειά των συνωμοτών…) που καθορίζουν την ζωή μας. Πως όμως θα μπορούν να πραγματοποιηθούν πανάκριβες παραγωγές ντοκυμανταιρ (των δεδομένων που έχουμε συνηθίσει) που απαιτούν μεγάλες δημοσιογραφικές ομάδες, έρευνα, ταξίδια, συνεργεία κλπ; Επίσης πόσοι θα είναι αυτοί που μπορούν, και από αυτούς που μπορούν θα θέλουν να δουν τηλεόραση μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, μακριά από την ευκολία και την άνεση που προσφέρει η τηλεόραση; Με 1,5 εκατομμύρια συνδέσεις DSL (χονδρικά, στην Ελλάδα) Χ 5% (τηλεθέαση, ας πούμε) = 75000 τηλεθεατές. Είναι αυτή η τηλεθέαση που αξίζουν τα ρεπορτάζ-ντοκυμανταίρ του Κούλογλου; Η ιστορία (των επόμενων μηνών) θα δείξει…

Related Articles

2 ΣχόλιαΣχολιάστε

  • ΚΑΛΗΜΕΡΑ,
    ΜΠΑΙΝΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΣΑΝ ΙΔΕΑ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΥΧΟΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΗ .
    ΕΥΧΟΜΕ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΩΣΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

  • ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ .
    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ , ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΙ.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.