Ρακοκάζανο στον Άγιο Σύλλα

Ρακοκάζανο

Αγιος Σύλλας Ηρακλείου, στις 9 το βράδυ στο καζάνι του Δημήτρη Μακριδάκη. Το χάλκινο καζάνι ζεστό και από την άκρη του σωλήνα ρέει η ζεστή και εύγευστη φρεσκογινομένη ρακή, το “ουίσκι τση κρήτης” όπως την αποκαλούν μερικοί χαιδευτικά. Πολύ δουλειά με αγάπη και μεράκι  αλλά και ξενύχτια για να παραχθεί. Η φροντίδα των αμπελιών, το μάζεμα των σταφυλιών και το πάτημα τους και η μετατροπή τους σε “στράφυλλα” είναι μόνο η προεργασία που διαρκεί πολλούς μήνες. Η διαδικασία παραγωγής της ρακής ξεκινάει για τον Δημήτρη στις αρχές Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ενας ολόκληρος μήνας που η φωτιά δεν σταματάει να καίει και η άκρη του σωλήνα δεν σταματάει να τρέχει. Πως όμως παράγεται αυτό το ποτό που συνδέται αυτόματα με την Κρήτη; Τα “στράφυλλα”, δηλαδή τα πατημένα, πολτοποιημένα σταφύλλια ρίχνονται μέσα στο καζάνι το οποίο κλείνεται στεγανά. Η φωτιά ζεστένει το καζάνι και τα “στράφυλλα” αρχίζουν να σιγοβράζουν. Ο ατμός που δημιουργείτε κυκλοφορεί μεσα από ένα σύστημα ελικοειδών σωληνώσεων που βρίσκονται μέσα σε τρεχούμενο κρύο νερο με αποτέλεσμα να υγροποιούνται. Οι υγροποιημένοι ατμοί είναι η ρακή. Ένα καζάνι ολοκληρώνεται όταν η παραγόμενη ρακή φτάσει τους 16-17 βαθμούς (vol). Είναι πλέον έτοιμη και οι τυχεροί φίλοι του Δημήτρη που θα βρεθούν μαζί του για παρέα κάποιο απόγευμα, θα έχουν την τύχη να είναι οι πρώτοι που θα την δοκιμάσουν με την συνοδεία των απαραίτητων κρεατικών! Αν βέβαια δεν έχετε την τύχη να δοκιμάσεται την ρακή του Δημήτρη πρώτοι, μπορείτε να την δοκιμάσετε αργότερα στο μαγαζί του στην Αθήνα που ονομάζεται “Αρετούσα” το οποίο μπορεί να σας τροφοδοτήσει με παραδοσιακά προιόντα από την Κρήτη και βρίσκεται στην οδό Παπαστράτου 29-31 στο Γκύζη.

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

imgp0362.JPG

imgp0359.JPG

Related Articles

10 ΣχόλιαΣχολιάστε

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *