Ρακοκάζανο στον Άγιο Σύλλα

Ρακοκάζανο

Αγιος Σύλλας Ηρακλείου, στις 9 το βράδυ στο καζάνι του Δημήτρη Μακριδάκη. Το χάλκινο καζάνι ζεστό και από την άκρη του σωλήνα ρέει η ζεστή και εύγευστη φρεσκογινομένη ρακή, το “ουίσκι τση κρήτης” όπως την αποκαλούν μερικοί χαιδευτικά. Πολύ δουλειά με αγάπη και μεράκι  αλλά και ξενύχτια για να παραχθεί. Η φροντίδα των αμπελιών, το μάζεμα των σταφυλιών και το πάτημα τους και η μετατροπή τους σε “στράφυλλα” είναι μόνο η προεργασία που διαρκεί πολλούς μήνες. Η διαδικασία παραγωγής της ρακής ξεκινάει για τον Δημήτρη στις αρχές Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ενας ολόκληρος μήνας που η φωτιά δεν σταματάει να καίει και η άκρη του σωλήνα δεν σταματάει να τρέχει. Πως όμως παράγεται αυτό το ποτό που συνδέται αυτόματα με την Κρήτη; Τα “στράφυλλα”, δηλαδή τα πατημένα, πολτοποιημένα σταφύλλια ρίχνονται μέσα στο καζάνι το οποίο κλείνεται στεγανά. Η φωτιά ζεστένει το καζάνι και τα “στράφυλλα” αρχίζουν να σιγοβράζουν. Ο ατμός που δημιουργείτε κυκλοφορεί μεσα από ένα σύστημα ελικοειδών σωληνώσεων που βρίσκονται μέσα σε τρεχούμενο κρύο νερο με αποτέλεσμα να υγροποιούνται. Οι υγροποιημένοι ατμοί είναι η ρακή. Ένα καζάνι ολοκληρώνεται όταν η παραγόμενη ρακή φτάσει τους 16-17 βαθμούς (vol). Είναι πλέον έτοιμη και οι τυχεροί φίλοι του Δημήτρη που θα βρεθούν μαζί του για παρέα κάποιο απόγευμα, θα έχουν την τύχη να είναι οι πρώτοι που θα την δοκιμάσουν με την συνοδεία των απαραίτητων κρεατικών! Αν βέβαια δεν έχετε την τύχη να δοκιμάσεται την ρακή του Δημήτρη πρώτοι, μπορείτε να την δοκιμάσετε αργότερα στο μαγαζί του στην Αθήνα που ονομάζεται “Αρετούσα” το οποίο μπορεί να σας τροφοδοτήσει με παραδοσιακά προιόντα από την Κρήτη και βρίσκεται στην οδό Παπαστράτου 29-31 στο Γκύζη.

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

Ρακοκάζανο

imgp0362.JPG

imgp0359.JPG

Share with your friends









Submit

10 ΣχόλιαΣχολιάστε

  • Που είναι ρε φίλε οι άλλες φωτογραφίες με τα μπριτζολάκια και τα κρασάκια .
    Εγώ δεν έχω την καρδιά
    για να μου δίνει αίμα,
    την εχω για να αγαπώ
    τους φίλους σαν ΕΣΕΝΑ!!
    Δεν είναι η λεβεντιά κρασί
    να πιεις να κάνεις κέφι,
    είναι ψωμί που από μικρό
    τον άντρα τόνε τρέφει!!!

    Το κρητικό το καύχημα
    είναι για τση λεβέντες,
    απού ΄χουν θάρρος στην καρδιά
    και καθαρές κουβέντες.

    Την πεθερά μου θέλω να δω
    στα χασαπιά σφαγμένη
    με το κιλό να την πουλούν
    κανείς να μην την παίρνει!

  • Ετοιμάζομαι και εγώ να κατέβω στα καζάνια. Μέρωνας Αμαρίου, Ρέθυμνο.
    Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα καλύτερα.
    Ρακί, χοιρινές πανσέτες και οφτές πατάτες.
    Πάντα τέτοια!!!

  • ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΨΙΔΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΩ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΝΕΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ.ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΡΑΚΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΦΤΕΣ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Η ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΕΓΩ.ΠΑΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ.(ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΦΕΡΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ).

Γράψτε απάντηση

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

post