Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής NATO

Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής NATO

Είμαι προβληματισμένος. Τα ερώτηματα “Τι έχει το ΝΑΤΟ και όλοι καίγονται να γίνουν μέλη του;” μαζί με το “Τι έχουν να προσφέρουν τα μικρά  προσφάτως σχηματισμένα κρατίδια του ανατολικού μπλοκ και το ΝΑΤΟ καίγεται να τα εντάξει στους κόλπους του;” στροφιλίζονται μέσα στο μυαλό μου. Σκέφτομαι λίγο και μου απαντάω ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια πολιτική του άμεσα ενδιαφερόμενου, των Η.Π.Α δηλαδή, που προσπαθεί να δημιουργήσει “ελεγχόμενους συμμάχους” ώστε να έχει πρόσβαση, λόγο και έλεγχο σε κράτη που μελλοντικά θα αποτελέσουν μέρος της Ενωμένης Ευρώπης. Αν πάρουμε για παραδειγμα την Αλβανία έχουμε ήδη δεί με πόση θέρμη υποδέχτηκαν τον “ήρωα” τους Bush τόν περασμένο χρόνο στα Τίρανα, αντιμετώπιση που κανένας άλλος ηγέτης ευρωπαικής χώρας δεν θα δεί ποτέ του. Τελικά τι χρειάζεται το ΝΑΤΟ;

Related Articles

1 ΣχόλιοΣχολιάστε

  • Σαφώς το ΝΑΤΟ έχει αξία μόνο για τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνατές χώρες της συμμαχίας (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία) προκειμένου να εξασφαλίσουν σφαίρες επιρροής στις διάφορες γωνίες του πλανήτη. Στην συγκεκριμένη σύνοδο, πολύ απλά οι ΗΠΑ προσπάθησαν να περικυκλώσουν τη Ρωσία με συμμάχους, ενώ Γαλλία και Γερμανία να διαφυλάξουν τα δικά τους συμφέροντα. Μέσα στο γενικότερο παρασκήνιο που παίχτηκε, το θέμα της ένταξης των Σκοπίων ήταν απλά η ελάχιστη δυνατή χασούρα των ΗΠΑ μπροστα στην γενικότερα επιδιωκώμενη κατάσταση.
    Και ενώ κάποτε το ΝΑΤΟ ήταν μια συμμαχία ολίγων (όχι όμως και εκλεκτών) , σήμερα γίνεται η καταβόθρα όλων των αναξιοπαθούντων προκειμένου επιτευχθεί ο ίδιος σκοπός. Να περιέλθουν στην κυριαρχία των ΗΠΑ όλες οι ζωτικές περιοχές (σε νερό, πετρέλαιο, πρώτες ύλες κλπ), και να καταστήσει σαφή την ηγεμονία της στην νέα τάξη πραγμάτων.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *