Νέο Nokia N900 με λειτουργικό Maemo 5

Nokia N900, Maemo 5

Η Nokia σηματοδότησε σήμερα την επόμενη φάση στην εξέλιξη του λογισμικού Maemo, με το νέο Nokia N900. Παίρνοντας πολλά στοιχεία από τον κόσμο των desktop υπολογιστών, η νέα έκδοση του (βασισμένου στο Linux) open source λογισμικού Maemo, προσφέρει την εμπειρία ενός PC μέσα από τη συσκευή ενός κινητού τηλεφώνου.

Tο Nokia N900 αποτελεί εξέλιξη της προηγούμενης γενιάς των Internet Tablets της Nokia και διευρύνει τις επιλογές που έχουν οι ένθερμοι οπαδοί της τεχνολογίας, οι οποίοι εκτιμούν τη δυνατότητα ενός κινητού που τους επιτρέπει να σερφάρουν στο Ίντερνετ και να τρέχουν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα όπως θα έκαναν και από τον desktop υπολογιστή τους.

Αξιοποιώντας τη νέα έκδοση 5 του λειτουργικού Maemo, το Nokia N900 δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν την ίδια στιγμή ανοικτά δεκάδες παράθυρα και να τρέχουν τις αντίστοιχες εφαρμογές, ενώ ταυτόχρονα να είναι σε θέση να απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει η κινητή τηλεφωνία, την οθόνη επαφής και το πλήρες πληκτρολόγιο τύπου QWERTY.

«Με λογισμικό Linux, browser που βασίζεται στην τεχνολογία της Mozilla και, τώρα με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής για τη μεταφορά δεδομένων, το Nokia N900 προσφέρει δυνατές εμπειρίες», δηλώνει ο κ. Anssi Vanjoki, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Τμήμα Αγορών στη Nokia. «Το Nokia N900 δείχνει την κατεύθυνση προς την οποια κινούμαστε με το Maemo και την πρόθεσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας ώστε να εξελίξουμε το συγκεκριμένο λογισμικό ακόμη περισσότερο. Με το Maemo έχουμε κάτι που συνδυάζει την ισχύ ενός υπολογιστή, με τις δυνατότητες του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας, και είναι πραγματικά θαυμάσιο να διαπιστώνει κανείς το συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται».

Σχεδιασμένο για να εξασφαλίζει επιδόσεις κανονικού υπολογιστή σε compact διαστάσεις, το Maemo προστίθεται στη γκάμα λειτουργικών συστημάτων των κινητών της Nokia, όπως η πλατφόρμα Symbian, τα οποία ενδυναμώνουν τα smartphones της εταιρείας.

«Όπως η Nokia συνεχίζει να εμπλουτίζει και διευρύνει τη γκάμα των συσκευών της, έτσι χρησιμοποιεί αποτελεσματικά πολλαπλές πλατφόρμες για να μπορεί να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες και να απευθύνεται σε διαφορετικές αγορές. Ενώ έχουμε δει συνεχή ανάπτυξη στη Symbian ως πλατφόρμα λογισμικού, το Maemo βοηθά τη Nokia να προσφέρει νέες εμπειρίες στο mobile computing βασισμένες σε open-source τεχνολογία που συνδέεται στενά με desktop πλατφόρμες», δηλώνει ο κ. Jonathan Arber, Senior Research Analyst σε Consumer Mobile στο IDC.

Περισσότερο multitasking με το Maemo

Το Nokia N900 περιλαμβάνει ισχυρό επεξεργαστή ARM Cortex-A8, μνήμη για εφαρμογές έως 1GB, καθώς και τεχνολογία OpenGL ES 2.0 για την επιτάχυνση γραφικών. Ο συνδυασμός των παραπάνω χαρακτηριστικών εξασφαλίζει την ταυτόχρονη υποστήριξη πολλαπλών εφαρμογών (multitasking), όπως συμβαίνει και σε ένα PC.

Η μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη γίνεται πολύ απλά, δεδομένου ότι το σύνολο του περιεχομένου των ανοικτών εφαρμογών είναι συνεχώς διαθέσιμο μέσα από το dashboard. Επίσης, η πανοραμική αρχική οθόνη του Ν900 μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως στα προσωπικά γούστα του χρήστη, ώστε να φιλοξενεί τις αγαπημένες του συντομεύσεις, widgets και εφαρμογές.

Για να κάνει την πλοήγηση στο Ίντερνετ πιο ευχάριστη, το Nokia N900 είναι εξοπλισμένο με υψηλής ανάλυσης WVGA οθόνη αφής και ταχύτατη συνδεσιμότητα μέσω δικτύων 10/2 HSPA και WLAN. Χάρη στον browser με τεχνολογία Mozilla, οι ιστοσελίδες εμφανίζονται όπως ακριβώς και στην οθόνη ενός υπολογιστή. Επίσης, η πλήρης υποστήριξη της τεχνολογίας Adobe Flash™ 9.4 βοηθά τα online videos και τις interactive εφαρμογές να εμφανίζονται πολύ ζωντανές και ρεαλιστικές. Οι ενημερώσεις του λογισμικού Maemo κατεβαίνουν στη συσκευή αυτόματα, μέσω του διαδικτύου.

Το N900 εξασφαλίζει εύκολο και γρήγορο messaging, εξαιτίας του πλήρους, slide-out πληκτρολογίου τύπου QWERTY. Οι αρχικές ρυθμίσεις για το email γίνονται με ελάχιστα αγγίγματα στην οθόνη και η υπηρεσία Nokia Messaging υποστηρίζει μέχρι και 10 προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα γραπτά μηνύματα και τα μηνύματα IM που ανταλλάσσει ο χρήστης με φίλους περιέχονται σε μία οθόνη, ενώ όλες οι συνομιλίες οργανώνονται ως ξεχωριστά παράθυρα.

Tο Nokia N900 διαθέτει αποθηκευτικό χώρο 32GB, ο οποίος με μία microSD κάρτα μπορεί να επεκταθεί μέχρι και τα 48GB. Όσον αφορά στις φωτογραφικές ικανότητες, το λειτουργικό Maemo και το Ν900 συνοδεύονται από ένα νέο tag cloud user interface το οποίο θα βοηθήσει τους χρήστες να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που τους προσφέρει η κάμερα των 5MP και τα οπτικά Carl Zeiss.

Tο Nokia N900 θα αρχίσει να διατίθεται σε επιλεγμένες αγορές από τον Οκτώβριο του 2009, με εκτιμώμενη τιμή λιανικής τα 500 Ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται φόροι και επιδοτήσεις. Το Nokia N900 θα παρουσιαστεί στο Nokia World στη Στουτγάρδη, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.