Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Μουσείο Σαμιακού Οίνου

H Σάμος, εκτός από τον Πυθαγόρα, είναι γνωστή και για το γλυκό κρασί της που διακρίνονται για την ποιότητα τους και την μοναδικότητα τους, με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2005 λειτουργεί και το Μουσείο του Σαμιακού Οίνου το οποίο βρίσκεται στο Μαλαγάρι, λίγο έξω από το Βαθύ. Το κτήριο του μουσείο είναι πετρόκτιστο και υπήρξε, παλιότερα, ιδιωτικό οινοποιείο και, μετέπειτα, το βαρελοποιείο της ένωσης οινοποιητικών μονάδων του νησιού. Η λέξη “μουσείο” παραπέμπει σε κάτι μη υπαρκτό και δεν ταιριάζει με τον χώρο αυτό που είναι ολοζώντανος αφού μέσα του “ησυχάζει” μεγάλο μέρος της παραγωγής (μπορεί και όλος, δεν έμαθα) μέχρι να φτάσει στο τραπέζι της παρέας. Μαζί με το “ζωντανό” κρασί συνυπάρχουν εκθέματα που θυμίζουν τον τρόπο ζύμωσης και εμφιάλωσης του από την εποχή της ίδρυσης της ένωσης όπως φίλτρα, αντλίες, συστατικά ελέγχου και άλλα. Όταν τελειώσει η περιήγηση, φτάνει κανείς από εκεί οπου ξεκίνησε: Το μαγαζάκι με τα κρασιά. “Αγέρι”,  ” Vin Duox” και “Δορυσσα” απαραίτητα.

Μουσείο Σαμιακού Οίνου 

Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Μουσείο Σαμιακού Οίνου

Related Articles

1 ΣχόλιοΣχολιάστε

  • Μμμ, υπάρχει ένα γλυκό Σάμου, βιολογικό μάλιστα, το οποίο είχα δοκιμάσει σε μία έκθεση και ήταν να πίνει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει! Καταπληκτική γεύση και άρωμα! Δυστυχώς, ως συνήθως, δεν συγκράτησα όνομα. Μόνο αν έβλεπα το μπουκάλι ίσως το θυμόμουν.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *