DIY Intervalometer για Time Lapse σπιτικά video

Αν έχετε προσέξει ποτε Time Lapse videos τότε σίγουρα θα έχετε εντυπωσιαστεί σε τέτοιο βαθμό που να θέλετε να κάνετε το ίδιο. Αυτό έπαθα και εγώ.

Τι είναι Time Lapse  Video;

Time Lapse Video είναι το video που έχει δημιουργηθεί από πολλές φωτογραφίες ενωμένες σε ένα animation. Το εφέ που δημιουργεί το Time Lapse Video προέρχεται από την χρονική απόσταση δυο διαδοχικών φωτογραφιών. Για παράδειγμα αν φωτογραφίζουμε ένα λουλούδι κάθε μισή ώρα και για ένα μήνα τότε θα έχουμε περίπου 1500 φωτογραφίες οι οποίες θα αποτυπώνουν την ανάπτυξη του φυτού. Αν αυτές τις φωτογραφίες τις κάνουμε video με ταχύτητα 24fps τότε το animation που θα δημιουργηθεί θα είναι 60sec. Φυσικά μπορούμε να λαμβάνουμε φωτογραφίες ανα μικρότερα χρονικά διαστήματα και για μικρότερη περίοδο (π.χ. κίνηση πλοίου).

Τι απαιτείται για Time Lapse Video;

Τρίποδο και φωτογραφική μηχανή που να μπορεί να λαμβάνει φωτογραφίες ανά διαστήματα που έχουμε καθορίσει. Πολλές DSLR έχουν την λειτουργεία αυτή ενσωματωμένη άλλες, όπως και η δική μου (Nikon D3000), όχι. Αν δεν υπάρχει η λειτουργεία αυτή τότε είναι απαραίτητο ένα Intervalometer που στέλνει σήμα (ενσύρματα ή ασύρματα) στην φωτογραφική μηχανή για να ενεργοποιηθεί. Παρακάτω ακολουθεί ο τρόπος κατασκευής ενός Intervalometer για μοντέλα της Nikon αλλά και για άλλες αφού ο τρόπος λειτουργείας είναι παρόμοιος.

Τι θα χρειαστείτε:

Μερικές γνώσεις κολλήσεων με καλάι και διασύνδεσης ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρείτε στο κατάστημα ηλεκτρονικών της γειτονιάς σας και στο ebay. Έχουμε και λέμε:

1 (ένα) Remote Control για την φωτογραφική σας μηχανή. Αυτό που αγόρασα εγώ από το ebay κόστισε 2,09$ με μεταφορικά. Απλά αναζήτησα “Nikon D3000 remote”

1 (Μία) Πλακέτα γενικής χρήσης για να κολλήσετε τα εξαρτήματα.

1 (Ένα) κολλητήρι

Καλάι

και τα παρακάτω ηλεκτρονικά εξαρτήματα:

IC=555 Timer

R1=100KΩ

R2=200KΩ

R3=390ΚΩ

R4=820ΚΩ

R5=1,8ΜΩ

R6=3,3MΩ

R7=7,8ΜΩ

R8=10MΩ

R9=2,2KΩ

R10=470Ω

C1= 1uF

C2=220uF

D1=LED

K1=Relay 9 V

Κλιπς για 9Volt Μπαταρία

9V Μπαταρία

DIP Switch  8 θέσεων

Πως λειτουργεί το κύκλωμα:

Το ηλεκτρονικό κύκλωμα που φαίνεται παρακάτω δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα timer βασισμένο στο γνωστό ολοκληρωμένο 555. Η συνδεσμολογία του είναι απλή και η ελάχιστη δυνατή για να λειτουργήσει. Η περίοδος λειτουργείας του κυκλώματος (ή αλλιώς ο χρόνος μεταξύ δυο ενεργοποιήσεων) είναι: Τ=0,673*(R+2R9)*C2 όπου R είναι οι αντιστάσεις R1 έως R8. Η επιλογή του χρόνου γίνεται με το DIP Switch με τον οποίο επιλέγω την κατάλληλη αντίσταση από της R1-R8 ή σε απλά ελληνικά, την περίοδο λειτουργείας του Intervalometer. Οι των αντιστάσεων R1 έως  R8 είναι έτσι επιλεγμένες ώστε οι περίοδος να είναι αντίστοιχα: 15sec, 30sec, 60sec, 2min, 4min, 8min, 15min, 30min με λίγη απόκλιση βέβαι η οποία όμως δεν επηρεάζει καθόλου αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Αν θέλετε διαφορετικούς χρόνους από αυτούς τότε μπορείτε να επιλέξετε τις κατάλληλες αντιστάσεις έχοντας στο μυαλό σας ότι 100ΚΩ αντιστοιχούν σε 15sec.

Μετά από κάθε ολοκληρωμένη περίοδο που έχουμε επιλέξει ενεργοποιείται ή έξοδος 5 του ολοκληρωμένου. Η έξοδος αυτή ενεργοποιεί ένα LED  ώστε να έχουμε οπτική επαφή, και το Relay. Στην άκρη του  Ρελε είναι συνδεδεμένο το   Remote Control που θα αγοράσετε από το ebay το οποίο θα συνδέσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να ενεργοποιείται κάθε φορά που κλείνει το Ρελέ. Εγώ άνοιξα το περίβλημα του Remote Control και στην θέση που βρισκόταν το  Push Button τοποθέτησα δυο καλώδια που πηγαίνουν στο Ρελέ.

Προσοχή: Η πράσινες κουκίδες δείχνουν ότι τα σημεία αυτά είναι ενωμένα. Αν διασταυρώνονται δυο πράσινες γραμμές χωρίς κουκίδα τότε τα σημεία αυτά ΔΕΝ είναι ενωμένα.

 

Η λειτουργεία του:

Δοκιμαστικό Time Lapse Video

Related Articles

8 ΣχόλιαΣχολιάστε

  • I’ve been trying to do something like this myself, but I couldn’t manage it to work.
    I had an idea to use 555, but didn’t exactly know how. I’ll try to do it myself, and I’ll write if I suceeded. For now thank you very much for fine tutorial :) M

  • Sorry for the english, but the schematic doesn’t seem correct. One side of the resistor bank is connect to ground (and also pin 1). The other appears to be either connected to ground or vcc. This can’t be correct, since either choice will not allow C2 to charge. Seems the bank should be connected between vcc and pin 7, and 2 should be connect to pin 6 rather than 7? This would the pin 3 (out) high most of the time, which means the button would be pressed down most of the time? Is there a simple error in the diagram?

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.