Σκοτώστε το Standby των περιφερειακών του υπολογιστή μόνοι σας σπίτι! [DIY]

Πριν μερικές μέρες εδώ στο akouseto.gr σας παρουσιάσαμε μια συσκευή-πολύπριζο η οποία εξοικονομούσε ενέργεια κλείνοντας την τροφοδοσία σε συσκευές που εξαρτώνται από μιά άλλη συσκευή. Για παράδειγμα, όταν κλείσετε τον υπολογιστή τότε ταυτόχρονα δεν τροφοδοτούνται τα περιφερειακά που είναι συνδεδεμένα σε αυτόν και με αυτόν τον τρόπο δεν καταναλώνεται πλέον η ενέργεια στην standby κατάσταση τους.
Το πολύπριζο που παρουσιάσαμε μπορείτε να το βρείτε στην αγορά από 25 ευρώ αλλά εμείς εδώ στο akouseto.gr το δημιουργήσαμε με μόλις 2 ευρώ αφού ήδη είχαμε ένα παλιό, απλό πολύπριζο από το ΙΚΕΑ και ένα καλώδιο USB από κάποια άλλη συσκευή. Παρακάτω σας εξηγούμε τον τρόπο λειτουργείας και την κατασκευή.
Η κατασκευή βασίζεται στην δυνατότητα του υπολογιστή να παρέχει σε άλλες συσκευές τάση 5V μέσω μιας θύρας USB. Η τάση αυτή εμφανίζεται στην θύρα από την πρώτη στιγμή που πατήσετε τον διακόπτη ΟΝ του υπολογιστή χωρίς να απαιτείται το bootαρισμα του. Την τάση αυτή μπορούμε να την εφαρμόσουμε πάνω σε ένα Relay που λειτουργεί με 5V το οποίο “κλείνει” όταν λάβει την τάση αυτή λειτουργώντας σαν διακόπτης. Μέσα σε ένα πολύπριζο οι πρίζες συνδέονται μεταξύ τους με χάλκινες λάμες.

 

 

 

 

 

Κάθε πολύπριζο έχει τρεις λάμες, μια για την γείωση (κίτρινο καλώδιο) και δύο για την μεταφορά της τάσης (μπλέ και καφέ). Για να συνδέσουμε το relay θα πρέπει να κόψουμε ένα από τους χάλκινους αγωγούς (είτε αυτόν που συνδέεται στο μπλέ καλώδιο, είτε αυτόν που συνδέετε στο μπλέ). Στο σημείο αυτό πρέπει να προσέξετε ποιοι ακροδέκτες του relay κλείνουν όταν δεχθεί τάση! Η σύνδεση των ακροδεκτών του relay γίνεται σε κάθε ένα από τους δύο χάλκινους αγωγούς που έχουν δημιουργηθεί μετά από το κόψιμο.

Κόψτε την άκρη του καλωδίου USB που έχει το μικρό βίσμα, όχι αυτό που συνδέται στον υπολογιστή και ξεγυμνώστε το καλώδιο στην άκρη αυτή περίπου 2 εκατοστά. Από τα καλώδιάκια που θα βρείτε μέσα σε αυτό το καλώδιο κρατήστε μόνο το κόκκινο και τα μάυρο μεταξύ των οποίων βρίσκεται η τάση των 5V και συνδέστε πάνω σε αυτά ένα αρσενικό jack 3,5mm (σαν αυτό που έχουν τα ακουστικά).

 

Τρυπήστε το κάλυμμα του πολύπριζου σε κάποιο σημείο που δεν ενοχλεί και κοντά στο relay και περάστε μέσα το αντίστοιχο θυληκό του jack που προσαρμόσατε στο USB καλώδιο. Συνδέστε το θυληκό jack με τους ακροδέκτες ελέγχου του relay και κλείστε το κάλυμμα του πολύπριζου μια για πάντα.

Αυτό ηταν! Βάλτε στην master πριζα τον υπολογιστή, βάλτε στις υπόλοιπες τα περιφερειακά, συνδέστε το USB και ξεχάστε μια για πάντα την κατανάλωση ενέργειας από το standby των περιφεριακών.

Αποποίηση ευθύνης: Ο συγγραφέας του παρόντος δεν αναλαμβάνει καμμιά ευθύνη για την σωστή ή λάθος εφαρμογή των γραφόντων, ή για τραυματισμό, βλάβη και/ή οικονομική ζημιά που μπορεί να προκληθεί σε άτομο ή ιδιοκτησία σαν αποτέλεσμα χρήσης του παρόντος κειμένου.

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.