Η Intel Ανακοινώνει την Επόμενη Γενιά της Πλατφόρμας Atom

Intel, Atom

Το πρώτο chip της Intel που ενσωματώνει τον ελεγκτή μνήμης και το υποσύστημα γραφικών στη CPU. Επιτρέπει τη μείωση των διαστάσεων και της κατανάλωσης, καθώς και τη βελτίωση της απόδοσης των συστημάτων.

• Ο υψηλότερος βαθμός ολοκλήρωσης και η τεχνολογία επεξεργασίας 45nm δίνουν τη δυνατότητα για σημαντική μείωση στην κατανάλωση, για βελτιωμένη απόδοση και για μικρότερες φυσικές διαστάσεις της πλατφόρμας

• Η μέση κατανάλωση μειώνεται κατά 20 τοις εκατό σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, και δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης διάρκειας ζωής στις μπαταρίες των netbooks

• Περισσότερα από 80 συμβόλαια παραγωγής netbooks από μεγάλους κατασκευαστές όπως η ASUS, η Acer, η Dell, η Toshiba, η Fujitsu, η Lenovo, η Samsung και η MSI

• Η διάθεση των συστημάτων που βασίζονται στην επόμενη γενιά της πλατφόρμας Intel® Atom™ αρχίζει στις 4 Ιανουαρίου.

H Intel ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές Intel Atom , οι οποίοι ενσωματώνουν το κύκλωμα γραφικών απευθείας στη CPU. Το χαρακτηριστικό αυτό βελτιώνει σημαντικά την απόδοση ενώ επιτρέπει την κατασκευή υπολογιστών με ακόμα μικρότερες διαστάσεις και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, τόσο στην κατηγορία των netbooks νέας γενιάς, όσο και σε αυτή των επιτραπέζιων PC της εισαγωγικής κατηγορίας. Μεγάλοι κατασκευαστές OEM έχουν ήδη δεσμευτεί για την παραγωγή συστημάτων βασισμένων στους επεξεργαστές και το συνοδευτικό chipset της νέας πλατφόρμας Intel® Atom™, η διάθεση των οποίων αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για χρήση σε φορητούς υπολογιστές, η νέα πλατφόρμα Intel Atom θα αποτελείται από τον N450, έναν καινούριο επεξεργαστή της οικογένειας Intel® Atom™ και από ένα καινούριο chipset χαμηλής κατανάλωσης, το Intel® NM10 Express Chipset. Για χρήση σε desktop υπολογιστές της εισαγωγικής κατηγορίας, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει είτε τον επεξεργαστή Intel® Atom™ D410, είτε τον επεξεργαστή διπλού πυρήνα D510, ο οποίος θα συνοδεύεται, επίσης, από το chipset Intel® NM10 Express. Ο επεξεργαστής Intel Atom σχεδιάστηκε εξαρχής για μικρές συσκευές και χαμηλή κατανάλωση και παραμένει το μικρότερο τσιπ της Intel, το οποίο κατασκευάζεται με τη διαδικασία παραγωγής 45nm high-k metal gate της εταιρείας. Ο αυξημένος βαθμός ολοκλήρωσης και η τεχνολογία επεξεργασίας στα 45nm επιτρέπουν στο συνολικό πακέτο, συμπεριλαμβανομένου του chipset, να έχει ακόμη μικρότερες διαστάσεις, γεγονός που επιτρέπει το σχεδιασμό μικρότερων, πιο compact συστημάτων, εξασφαλίζοντας χαμηλότερα κόστη για τους κατασκευαστές OEM και βελτιωμένη απόδοση.

Καλή συγκυρία για τη βιομηχανία

Η Intel εξακολουθεί να βλέπει την ευρεία στήριξη που παρέχει η βιομηχανία στην πλατφόρμα Atom, καθώς ειδικά τα netbooks, σε μια χρονιά οικονομικής ύφεσης, αποδείχτηκαν hot sellers, χάρη στην προσιτή τους τιμή, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και το μικρό τους μέγεθος (οθόνες διαστάσεων από 7 έως 10.2 ίντσες). Εκτός αυτού, η Intel προσδοκά να δει την πλατφόρμα Atom να υιοθετείται σε μια σειρά από μικρούς επιτραπέζιους εισαγωγικούς υπολογιστές στη χαμηλή κατηγορία τιμής, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ultra-small υπολογιστές, με αρχιτεκτονική all-in-one, κουτιά μικρότερα του ενός λίτρου, ψύξη χωρίς ανεμιστήρες και μικρό κόστος.

Από τον Ιούνιο του 2008, όταν η Intel παρουσίασε τους πρώτους επεξεργαστές Atom για netbooks και desktop υπολογιστές της εισαγωγικής κατηγορίας, η συγκεκριμένη αγορά έχει αναπτυχθεί με ταχύτατο ρυθμό. Από την παρουσίαση τους μέχρι σήμερα, η Intel έχει κατασκευάσει και διοχετεύσει στην αγορά περισσότερα από 40 εκατομμύρια τσιπ Atom σε κάθε μεγάλο κατασκευαστή ΟΕΜ σε ολόκληρο τον κόσμο, για την παραγωγή netbooks. Μέσα στο ίδιο διάστημα η αγορά των netbooks ανέβηκε πιο γρήγορα και πούλησε περισσότερες μονάδες από το iPhone της Apple ή το Wii της Nintendo.* Σύμφωνα με την έρευνα της ABI, το σύνολο των πωλήσεων της πλατφόρμας Atom για όλα τα segments αναμένεται να συνεχίσει να μεγαλώνει για να φτάσει στα επίπεδα των εκατοντάδων εκατομμυρίων μονάδων έως το 2011.* Η Intel, όμως, δε σταματά και προσφέρει στους κατασκευαστές ΟΕΜ την πλατφόρμα επόμενης γενιάς, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο επεξεργαστής Intel Atom αποτέλεσε τη βάση για μια εντελώς νέα κατηγορία υπολογιστών. Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί για συσκευές όπως τα netbooks και τα PC της εισαγωγικής κατηγορίας, συσκευές που θα προσφέρουν βασικές υπολογιστικές λειτουργίες και θα υποστηρίζουν διάφορες εφαρμογές του Internet», ανέφερε ο κ. Mooly Eden, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του PC Client Group της Intel. «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε τις παραδόσεις της πλατφόρμας Atom επόμενης γενιάς και να συνεργαστούμε με ολόκληρο τον κλάδο πληροφορικής, καθώς οδεύουμε προς μια δεύτερη φάση ανάπτυξης, με νέα συστήματα που διαθέτουν καινοτόμο σχεδιασμό, εξασφαλίζοντας καλύτερη απόδοση, μικρότερες διαστάσεις και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες τους».

Μέχρι σήμερα, η Intel μετρά περισσότερα από 80 συμβόλαια (design wins) για την νέα πλατφόρμα Atom, από κορυφαίους κατασκευαστές ΟΕΜ όπως η ASUS, η Acer, η Lenovo, η Dell, η MSI, η Toshiba, η Samsung και η Fujitsu. Ενώ η πλειοψηφία των συστημάτων θα βασίζονται στην έκδοση Starter ή Home Basic του νέου λειτουργικού Windows 7* , οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι το λειτουργικό που επιθυμούν, με κάποιους κατασκευαστές να προσφέρουν το MoblinTM Linux v2 ως εναλλακτική επιλογή, για τους πελάτες εκείνους που επιθυμούν ένα διαφοροποιημένο και παραμετροποιήσιμο user interface.

Επίσης, σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνονται οι πωλήσεις netbooks από εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η T-Mobile, η Vodafone, η Orange και άλλες, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει έναν ακόμη γύρο ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς. Η Intel συνεργάζεται στενά με παρόχους κινητών επικοινωνιών και κατασκευαστές modem, έτσι ώστε να ενσωματωθεί στα netbooks η δυνατότητα επικοινωνίας με δίκτυα τρίτης γενιάς, τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες αγορές. Μέχρι σήμερα, δώδεκα περίπου πάροχοι επικοινωνιών προσφέρουν netbooks σε διάφορες αγορές, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί με την νέα πλατφόρμα Atom.

Βελτιωμένη απόδοση επεξεργαστή και γραφικών

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νέας πλατφόρμας είναι η ενσωμάτωση του ελεγκτή μνήμης και του υποσυστήματος γραφικών στη CPU, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στη βιομηχανία των τσιπ x-86. Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα αποτελείται πλέον από δύο τσιπς (την CPU και το chipset), αντί για τα τρία της προηγούμενης γενιάς (CPU, chipset, I/O controller hub), έχει χαμηλότερο TDP, σημαντικά μικρότερο κόστος, μικρότερες συνολικές διαστάσεις (footprint) και κατανάλωση ενέργειας. Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, η νέα πλατφόρμα Atom για τα netbooks παρουσιάζει βελτίωση της τάξης του 20 τοις εκατό, κατά μέσο όρο, όσον αφορά την κατανάλωση και τις διαστάσεις του κιτ. Αυτό σημαίνει συστήματα με μικρότερο μέγεθος και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες. Εξαιτίας της ενσωμάτωσης, η συνολική επιφάνεια που καλύπτει η πλατφόρμα των netbooks έχει μειωθεί συνολικά κατά 60 τοις εκατό, περίπου. Για τα δε επιτραπέζια PC της εισαγωγικής κατηγορίας η μείωση στο footprint φτάνει το 70 τοις εκατό, ενώ το TDP είναι περίπου 50 τοις εκατό χαμηλότερο από το αντίστοιχο μέγεθος της προηγούμενης γενιάς.

Σχετικά με την πλατφόρμα Atom

Ο N450 είναι ένας επεξεργαστής μονού πυρήνα της σειράς Atom με 512k μνήμη L2 cache και εκπεμπόμενη θερμική ισχύ (TDP) ίση 7 watt (συνολικά για το κιτ, συμπεριλαμβανομένου και του chipset). Ο D410, ο οποίος καλύπτει την κατηγορία των εισαγωγικών επιτραπέζιων υπολογιστών, είναι ένας επεξεργαστής μονού πυρήνα με 512k μνήμη L2 cache και συνολική ισχύ TDP 12 watt (συμπεριλαμβανομένου του chipset). Ο D510 είναι ένας επεξεργαστής Atom διπλού πυρήνα για επιτραπέζιους υπολογιστές της εισαγωγικής κατηγορίας, ο οποίος διαθέτει 1 Mb μνήμη L2 cache και 15 watt TDP συνολικά (μαζί με το chipset). Ο χρονισμός όλων των νέων τσιπ είναι στα 1.66GHz. Οι τιμές και η διαθεσιμότητα των παραπάνω θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο, καθώς οι κατασκευαστές ΟΕΜ θα αρχίσουν να προωθούν στην αγορά τα συστήματά τους.

   

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.