Girl Geek Dinners

ggd1

Εδώ και μερικούς μήνες φρέσκος αέρας φυσάει στην Πόλη. Το GGD (Girl Geek Dinner) που πρωτοξεκίνησε στο Λονδίνο από την Sarah Blow, τον Αύγουστο του 2005, εξαπλώθηκε σαν φθινοπωρινή ίωση και στην Αθήνα. Ο λόγος ύπαρξης του; Όπως εξηγεί και η Sarah, ήταν η απέραντη μοναξιά που ένιωθε η ίδια σε εκδηλώσεις τεχνολογίας, όντας η μοναδική γυναίκα, αλλά και η έκφραση έκπληξης των υπολοίπων συμμετεχόντων όταν την έβλεπαν να είναι η μοναδική γυναίκα. Έτσι, σε μια τέτοια εκδήλωση, εκεί που ανακάτευε βαριεστημένα το τσαί της με το δεξί χέρι ενώ με το αριστερό στήριζε το σαγόνι της, της ήρθε μια ιδέα! “GIRL GEEK DINNER”  φώναξε δυνατά και έφυγε τρέχοντας στο σπίτι της για να το συζητήσει ήρεμα με τον εαυτό της. Αυτό ήταν! Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συναντήσεις κάτω από την ομπρέλλα του GGD παγκοσμίως με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαιδεύση γυναίκων σε θέματα τεχνολογίας και Internet.

Το “κίνημα” αυτό ήταν θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Μια geek γυναίκα ήταν αρκετή για να υλοποιηθεί το “GGD αλά ελληνικά” και αυτή βρέθηκε στο πρόσωπο της Δέσποινας Μπακιρτζή η οποία έχοντας μία πολύχρονη παρουσία – πάνω από 15 χρόνια – στο χώρο της επικοινωνίας και του marketing σε υπηρεσίες και προϊόντα τεχνολογίας βίωσε για τα καλά την απουσία της δυναμικής γυναικείας παρουσίας στις τεχνολογικές εξελίξεις που συμβαίνουν ακόμα και στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο το νερό μπήκε στο αυλάκι και κάθε μήνα πλέον μία (προς το παρόν) συνάντηση GGD πραγματοποιείται και στην Αθήνα με ομιλητές που άνετα κρατούν το ενδιαφέρον στα ύψη (Thomas Mylonas, Orli Yakuel κλπ.), και συμμετέχουσες (και συμμετέχοντες) που δρούν αεικίνητα online αλλά και οffline. Η Μαριλού Τζεμπελίκου είναι μία από αυτές και παρακολουθεί το ελληνικό GGD από την ημέρα της γέννησης του και, ως απλή συμμετέχουσα, είναι ενδιαφέρουσα η άποψη της για την νέα μινι-επανασταση που λέγεται GGD.

marylou

aritoni: Ποια η διαφορά του GGD σε σχέση με παρόμοια events ;
MaryLou: Υπάρχουν και διαφορές και ομοιότητες, όπως άλλωστε σε όλα τα πράγματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ομοιότητα είναι το ότι υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα, που είναι οι νέες τεχνολογίες και οι εξελίξεις πάνω σε αυτό το χώρο. Η διαφορά έγκειται στο ότι η φιλοσοφία πίσω από το GGD είναι διαφορετική. Όπως, ήδη ξέρεις, τα GGD ξεκίνησαν ακριβώς γιατί σε παρόμοιες συναντήσεις υπήρχαν ελάχιστες γυναίκες. Φαντάσου λοιπόν ότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο εξωτερικό, που η τεχνολογία έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στις γυναίκες, πόσο χειρότερα είναι στην Ελλάδα. Αυτή είναι και η διαφορά του GGD από τα άλλα events για την τεχνολογία – στο επίκεντρο να βρίσκονται οι γυναίκες, τις οποίες δυστυχώς η κοινωνία θεωρεί “άσχετες” με την τεχνολογία. Επίσης, η διαφορά του με τις άλλες εκδηλώσεις τεχνολογίας, από τις οποίες “εμπνεύστηκε” η Sarah Blow, έγκειται στο ότι δεν είναι μία “κλειστή” συνάντηση για ειδήμονες του χώρου, γεγονός το οποίο αποκλείει το κοινό, που θέλει να ενημερωθεί και να γνωρίσει το χώρο των νέων τεχνολογιών. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα διαφορών και ομοιοτήτων ή συγκρίσεων. Δεν είμαι της άποψης “ή το ένα πράγμα ή το άλλο”. Ειδικά σε περιπτώσεις εκδηλώσεων με στόχο την ενημέρωση του κόσμου, είμαι της άποψης “και το ένα και το άλλο”.

aritoni: Υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης ενός μηνιαίου event για ένα τόσο στοχευμένο κοινό (γυναίκες);
Marylou: Aritoni, αυτό θα μου επιτρέψεις να μην στο απαντήσω εγώ αλλά οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στα GGD. Το γκρουπ στο facebook , θα δεις ότι έχει 205 μέλη, δηλαδή έναν αριθμό υπερδιπλάσιο από το ανώτατο όριο των 80 συμμετεχόντων, βάσει του καταστατικού του GGD. Και εννοείται ότι είναι και γυναίκες και άντρες. Το τονίζουμε αυτό γιατί οι άντρες νομίζουν ότι αποκλείονται από το GGD. Καμία σχέση! Όπως και οι γυναίκες δεν θέλουν να νιώθουν αποκλεισμένες, έτσι δεν θέλουν να αποκλείουν κανέναν από τις συναντήσεις.

aritoni: Τι νοιώθεις ότι έχεις αποκομίσει από την συμμετοχή σου στο GGD και για ποιο λόγο θα παρότρυνες και άλλες γυναίκες να συμμετάσχουν;
MaryLou: Πρώτα από όλα όταν συναντιούνται άνθρωποι με τα ίδια ενδιαφέροντα, γνωρίζονται και ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, δηλ. κάνουν networking, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους των GGD, είναι ό,τι καλύτερο! Δεν μπορώ καν να θυμηθώ πόσα πολλά ενδιαφέροντα άτομα έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής! Και είμαι σίγουρη ότι όλοι όσοι έχουν πάει στις συναντήσεις, θα σου έλεγαν ακριβώς το ίδιο!… Αυτό άλλωστε το αποδεικνύει το γεγονός ότι έρχονται και ξαναέρχονται και φέρνουν και τους φίλους και φίλες τους. Κάθε φορά είμαστε και περισσότεροι. Πέρα από τις γνωριμίες, όμως, είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις τι έχουν να σου πουν οι ομιλητές, που παρουσιάζουν τις δουλειές τους, και μιλάνε για την εμπειρία τους από την ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για άτομα που έρχονται από το εξωτερικό να μιλήσουν.
Γιατί θα παρότρυνα και άλλες γυναίκες να συμμετάσχουν; Χμ… Θα παρότρυνα και γυναίκες και άντρες, που δε γνωρίζουν τι είναι οι νέες τεχνολογίες και έχουν μείνει με την εντύπωση ότι είναι κάτι, που δεν τους αφορά ή κάτι που θα τους απομονώσει από τον περίγυρό τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ότι το internet αποξενώνει τους ανθρώπους κτλ κτλ. Εγώ πάντα λέω σε όλους μου τους γνωστούς, ακόμη κι όταν το αντικείμενο της δουλειάς τους δεν σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία, να έρθουν και να ακούσουν, να μάθουν και να ενημερωθούν. Και μάλιστα σε έναν ευχάριστο χώρο και με μηδενικό κόστος, αφού η συμμετοχή είναι δωρεάν!

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.