Στη Fujitsu η παραγγελία για τον ταχύτερο «Υπερυπολογιστή»

fujitsu

Το ταχύτερο σύστημα «υπερυπολογιστή» θα τεθεί σε λειτουργία το 2010 από τον Ιαπωνικό Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Τη Fujitsu εμπιστεύθηκε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (JAEA) για την κατασκευή ενός νέου συστήματος «υπερυπολογιστή», ο οποίος θα είναι ο πλέον ισχυρός, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το 2010.

Το νέο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία προσομοιώσεων που αφορούν στην ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένων των μελετών για τη σύντηξη και τους αντιδραστήρες ταχείας αναπαραγωγής, καθώς επίσης και στην αξιολόγηση της αντοχής των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση σεισμού. Θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην εγγύηση της ασφαλούς χρήσης της ατομικής ενέργειας και αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αποτελώντας τον πυρήνα του νέου συστήματος, το Linux cluster θα χρησιμοποιήσει τους blade servers PRIMERGY BX900 που η Fujitsu θεωρεί ως το βασικό της προϊόν στο πλαίσιο της παγκόσμιας επέκτασής της.

Αποτελούμενο από 2,157 κόμβους, το κεντρικό σύστημα θα έχει σε θεωρητικό επίπεδο, μέγιστη απόδοση 200 teraflops (*1), καθιστώντας το, το πλέον γρήγορο σύστημα υπερυπολογιστή στην Ιαπωνία (*2).

Το νέο σύστημα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Μάρτιο του 2010. Η ανάγκη του Ιαπωνικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να επεξεργαστεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων έχει επιβαρύνει σημαντικά και τα υπάρχοντα συστήματά του, καθιστώντας επιτακτική την αναβάθμισή τους. Η συνολική θεωρητική μέγιστη απόδοση του νέου υπερυπολογιστή είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερη από τα σημερινά δεδομένα, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει το σύστημα στην υψηλότερη απόδοση στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τον Toshio Hirayama, Διευθυντή του Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και e-systems και Ανώτατο Διοικητικό Στέλεχος του JAEA, «Οι υπερυπολογιστές είναι απαραίτητοι για την κατηγορία των επιστημονικών υπολογισμών που απαιτούνται στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό, είμαι πεπεισμένος ότι το νέο υπερυπολογιστικό σύστημα θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο.

Επιπλέον, δεδομένου ότι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του συστήματος αυτού θα είναι η τεχνολογική βάση του έργου για τον επόμενης γενιάς υπερυπολογιστή στην Ιαπωνία, το νέο αυτό σύστημα θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε κώδικες για τους υπερυπολογιστές της Νέας Γενιάς που αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία το 2012.»

1. Teraflop: Ένα τρισεκατομμύριο πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο

2. Ταχύτερα υπερυπολογιστικά συστήματα στην Ιαπωνία από τις 13 Ιουλίου 2009 σύμφωνα με έρευνα της Fujitsu.

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.