Εξοικονόμηση νερού

Εξοικονόμηση νερού

Εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος και κυρίως της μόλυνσης του πόσιμου νερού (Οινόφυτα για παράδειγμα) και της υπερκατανάλωσης από τις βιομηχανίες, τα αποθέματα του πολύτιμου αυτού αγαθού για την ζωή όλο και λιγοστεύουν. Στο μέλλον τα πλούσια κράτη θα είναι αυτά που έχουν πληθώρα πόσιμου νερού και οι πόλεμοι θα έχουν σαν αιτία την “απελευθέρωση” των κρατών αυτών από τα “τρομοκρατικά” τους καθεστώτα. Στην Ελλάδα οι ποιότητα του νερού υποβαθμίζεται κυρίως από τα φυτοφάρμακα που καταλήγουν στους υδροφόρους ορίζοντες αλλοιώνοντας το. Όλοι, σε ατομικό επίπεδο μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να μην σπαταλλάτε άδικα το νερό με μερικές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του όπως για παράδειγμα κατά το ξύρισμα ή το πλύσιμο των δοντιών. Επιπλέον νέες συσκευές σχεδιάζονται για την ανακύκλωση του νερού μέσα στο σπίτι όπως αυτό το πλυντήριο της φωτογραφίας που είναι τοποθετημένο πάνω ακριβώς από την λεκάνη της τουαλέτας και έχει διπλό ρόλο: Να πλένει ρούχα και να λειτουργεί ως καζανάκι τροφοδοτούμενο από το βρώμικο νερό του πλυντηρίου.

Related Articles

5 ΣχόλιαΣχολιάστε

 • Μα φυσικά πλαστικα ποτηρια αφου είναι αποδεδειγμένο έπειτα από επιστημονικές έρευνες ότι η συχνή τους χρήση βλάπτει καταλυτικά το περιβάλλον για 298 ολοκληρα χρόνια.

 • Διακρίνω ότι η/ο aritoni απάντησε λίγο ειρωνικά προς την Έλενα. Δεν σε αμφισβητώ aritoni αλλά εγώ θέλω μόνο να σε ρωτήσω αν καμία από αυτές τις έρευνες που αναφέρεσαι τυγχάνει να βρίσκετε στα χέρια σου. Δυστυχώς είναι στη ανθρώπινη φύση να “παπαγαλίζουμε” ότι ακούμε χωρίς να κάνουμε έρευνα, χωρίς να μελετάμε, χωρίς να μαθαίνουμε τι πραγματικά ισχύει και τι πραγματικά συμβαίνει. Τυγχάνει να έχω ασχοληθεί επιστημονικά με το θέμα που έθεσε η Έλενα και μπορώ να αποδείξω το ακριβός αντίθετο από αυτό που εσύ πιστεύεις. Θα σου αναφέρω όμως πολύ περιληπτικά ελάχιστα από αυτά που γνωρίζω και ελπίζω να σε προβληματίσουν. Αν χρειαστείς περισσότερες πληροφορίες στη διάθεση σου οι βιβλιογραφία (ναι πίστεψε το υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία για αυτό το ζήτημα με αληθινές μετρήσεις, γραφήματα έρευνες κτλ.)
  1) Το χάρτινο ποτήρι είσαι σίγουρη/ος ότι είναι απολύτως χάρτινο? Μήπως αν το επεξεργαστείς καλύτερα στα χέρια σου διαπιστώσεις ότι αποτελείτε από πλαστικοποιημένο χαρτί? Αν ήταν σκέτο χαρτί θα μπορούσε να συγκρατήσει το υγρό περιεχόμενο του? Εύκολο πείραμα που μπορείς να το κάνεις και σπίτι σου φτιάχνοντας ένα χωνάκι από χαρτί και γεμίζοντας το με νερό (χρονομέτρησε σε πόση ώρα θα λιώσει)
  2) Κάθε τι που κάνουμε από την πιο απλή μας κίνηση μέχρι την παραγωγή του πιο σύνθετου προϊόντος απαιτεί ενέργεια. Η παραγωγή ενός χάρτινου ποτηριού απαιτεί περίπου 70% μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας σε σύγκριση με ένα πλαστικό. Μήπως βλάπτω το περιβάλλον δεν σημαίνει μόνο ότι το προϊόν που χρησιμοποιώ θα αργήσει να αφομοιωθεί από το περιβάλλον. Μήπως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παραγωγή ενέργειας και κατασπατάλησης φυσικών πόρων βλάπτει περισσότερο το περιβάλλον.
  3) Για την παραγωγή του χαρτιού απαιτείτε το κόψιμο των δένδρων.
  4) Η ποσότητα νερού που απαιτείτε για την παραγωγή ενός χάρτινου ποτηριού είναι πολλαπλάσια αυτής που απαιτείτε για την παραγωγή ενός πλαστικού.
  5) Είναι ευκολότερο να ανακυκλώσουμε ένα υλικό που έχει κατασκευασθεί από μοναχά μια πρώτη ύλη παρά ένα προϊόν το οποίο αποτελείτε από πολλαπλές διαφορετικές πρώτες ύλες. Το χάρτινο ποτήρι ουσιαστικά αποτελείτε από χαρτί και πλαστικό (πολυαιθυλένιο) και φυσικά χρώμα όταν είναι τυπωμένο. Τα πλαστικά ποτήρια κατασκευάζονται με ένα από τα παρακάτω υλικά (Πολυστερίνη PS, Πολυπροπυλένιο PP, Διογκώσιμη Πολυστερίνη EPS, PolyEthylene Terephalate PET)
  6) Τι χημικά χρειάζονται για να φύγουν τα μελάνια από την επιφάνεια του τυπωμένου χάρτινου ποτηριού και που θα καταλήξουν στο τέλος αυτά τα υλικά αν αποφασίσουμε να ανακυκλώσουμε μια ποσότητα χάρτινων ποτηριών?
  Όλα αυτά και άλλα πολλά μπορώ να τα αποδείξω στέλνοντας σου τη βιβλιογραφία μου. Δεν είναι δική μου έρευνα, είναι έρευνα κυρίως Πανεπιστημιακή και από ανεξάρτητους ερευνητικούς οργανισμούς στην Ολλανδία, την Αμερική και την Αγγλία.
  Τώρα που είπα Ολλανδία. Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μου report από την Ολλανδία που αποδεικνύει ότι είναι προτιμότερο να πίνεις τα ροφήματα σου σε πλαστικό παρά σε γυάλινο ποτήρι εκτός και αν δεν πλένεις ποτέ το ποτήρι που πίνεις τον καφέ ή το νερό σου.

  Φιλικά
  Κώστας

 • Όπως είπα και νωρίτερα οτιδήποτε και αν κάνεις βλάπτει το περιβάλλον. Το ζήτημα είναι με πιο τρόπο βλάπτεις λιγότερο το περιβάλλον.

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *