Εισαγωγή στο Arduino

To Arduino δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια πλατφόρμα hardware και software στην οποία μπορούν να υλοποιηθούν εφαρμογές που διαφορετικά θα απαιτούσαν ακόμα περισσότερες εξειδικευμένες γνώσεις. Με το Arduino ακόμα και ο πιο αρχάριος στα ηλεκτρονικά και στον προγραμματισμό μπορεί άμεσα να δημιουργήσει μια εφαρμογή (π.χ. να κάνει ένα LED να αναβοσβήνει).

Τι είναι το Arduino;

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Arduino:

Arduino είναι μια open-source πλατφόρμα πρωτοτύπων ηλεκτρονικών συσκευών που βασίζονται σε ευέλικτο, εύκολο στη χρήση hardware και software. Προορίζεται για καλλιτέχνες, σχεδιαστές, χομπίστες, και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη δημιουργία διαδραστικών αντικειμένων ή περιβάλλοντων.

Με το Arduino δημιουργούνται συσκευές. Συσκευές που μπορούμε να πιάσουμε με τα χέρια μας και οι οποίες εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς έχοντας την δυνατότητα να δέχονται ερεθίσματα από το περιβάλλον τους (μέσω των αισθητήρων) και να αντιδρούν ανάλογα με το πως έχουν προγραμματιστει.
Τα παραπάνω δεν ακούγονται πρωτότυπα: Υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες και υλοποιήσεις που μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά; Το Arduino είναι Open Source! Μπορεί να κατασκευαστεί από τον καθένα, μπορεί να ενσωματωθεί σε συσκευές ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς και το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα που χρησιμοποιεί το Arduino στις κατασκευές άρα υπάρχει μεγάλος όγκος ελεύθερης πληροφορίας.

Πως λειτουργει; 

Η καρδιά του Arduino είναι φυσικά ένας μικροεπεξεργαστής.  Αυτός είναι το “μυαλό” του Arduino και είναι προγραμματιζόμενος ώστε να ελέγχει τα 14 ψηφιακά Ι/Ο pins και τα 6 αναλογικά που υπάρχουν πάνω στην πλακέτα ανάπτυξης (φαίνεται παραπάνω). Δια μέσου αυτών των 20 pins γίνονται όλες οι διασυνδέσεις με εξωτερικά στοιχεία (κινητήρες, LEDs, LCD οθόνες κλπ) και αισθητήρες (Ultrasonic, θερμόμετρα, accelometers κ.α).

Στην πλακέτα ανάπτυξης υπάρχει μια θύρα USB. Μέσω αυτής γίνεται η μεταφορά δεδομένων από αυτήν προς κάποια άλλη συσκευή, συνήθως έναν υπολογιστή, και το αντίστροφο. Η κύρια χρήση στα αρχικά στάδια εκμάθησης είναι η μεταφορά του προγράμματος από τον υπολογιστή στον μικροεπεξεργαστή αλλά και η οπτικοποίηση των δεδομένων που απορρέουν από την λειτουργεία της συσκευής μετά από το προγραμματισμό.

Τα προγράμματα, sketches στην γλώσσα του Arduino, γράφονται στο περιβάλλον προγραμματισμού του Arduino το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το επίσημο site του Arduino. Όταν ένα “sketch” είναι έτοιμο πρέπει να μεταφερθεί στον μικροεπεξεργαστή μέσω της USB θύρας.  Το περιβάλλον προγραμματισμό του Arduino περιέχει ήδη πολλά παραδείγματα εφαρμογών.

Πού μπορώ να μάθω περισσότερα;

Η καλύτερη πηγή για να αρχίσετε να προγραμματίζετε με το Arduino είναι φυσικά το επίσημο website του. Εκεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες για να ξεκινήσετε από το βήμα μηδεν και σιγά-σιγά να εξελιχθείτε σε guru. Επίσης ωραία projects θα βρείτε στο Make Blog.

Από που μπορώ να αγοράσω ένα starter kit;

Στο ebay θα βρείτε starter kits με πολλά καλώδια, breadboards, LCD οθόνη και πολλά βασικά εξαρτήματα. Απλά κάντε μια αναζήτηση για “Arduino Starter kits”. Προσέξτε το κιτ να περιλαμβάνει το Arduino (π.χ. Uno ή Duemialone). H τιμή κυμαίνεται γύρω στα 40 δολλάρια μαζί με τα μεταφορικά. Αρκετά καλό deal!

   

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.