Αθήνα 1999, 5.9 ρίχτερ

seismos-athens.jpg

Περάσαν κιόλας 8 χρόνια από την μέρα που η Αθήνα χόρεψε στον ρυθμό των 5.9 ρίχτερ που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 143 ανθρώπων και πολλών υλικών καταστροφών σε κτίρια. Εκείνη την ημέρα ήταν η πρώτη μου εμπειρία από σεισμό, απο σεισμό που έννοιωσα για τα καλά. Περπατούσα στην αρχή της Πατησίων, στο  Glou  περίπου και κάποια στιγμή έννοιωσα να παραπατάω. Κοίταξα προς τον ουρανό (μάλλον για τον φόβο μηπως και πέσει τίποτα) και είδα τα καλώδια του τρόλλευ να κουνιούνται όπως κουνιέται το πανί στο κέντρο του γηπέδου σε αγώνα  Champions League. Σοβάδες και τσιμέντα έπεφταν από τα σημεία ένωσης των κτιρίων και γενικά ένας υπερβολικός θόρυβος από την γή σκέπαζε την φασαρία της καθημερινότητας. Αυτό κράτησε μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα που όμως όταν συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός φαίνονται ατελείωτα. Αμέσως μετά, ο δρόμος γέμισε ανθρώπους που κατέβηκαν από τα κτίρια και βγήκαν από τα μαγαζιά για να σωθούν. Οι επόμενες ώρες ήταν δύσκολες, χωρίς να μπορείς να επικοινωνίσεις, να είσαι εγκλοβισμένος και να αναγκάζεσαι να κοιμηθείς στο μίνι καμπινγκ του άλσους της φιλαδέλφειας. Ηταν μια εμπειρία που θα μείνει για πάντα γραμμένη στο υποσυνείδητο κέντρο ελέγχου του φόβου και ελπίζω να μην την ξαναζήσω.

Related Articles

4 ΣχόλιαΣχολιάστε

  • Εγώ ήμουν στο Super Market, τέρμα πίσω και βγαίνοντας (σιγά – σιγά) προς τα έξω, κλοτσούσα τις κονσέρβες που έπεφταν από τα ράφια. Στο δρόμο προς τα έξω, μάζεψα τη κοπέλα μου που ήταν στα πρόθυρα λιποθυμιάς και πανικού, μία γιαγιά που μπαντάριζε πέρα – δώθε και χωρίς το σεισμό και μία κυρία που έκλαιγε λες και τις σκότωσαν τον άντρα!
    Το ίδιο βράδυ κοιμήθηκα κανονικότατα στο κρεβάτι μου, στο 3ο όροφο και είδα στο NOVA ταινία, γιατί όλα τα κωλοκάναλα, έδειχναν τη ΡΙΚΟΜΕΞ σε απευθείας μετάδοση, μη τυχόν και χάσουνε κανά πτώμα (τί χασαποκάναλα θεέ μου!!)

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.