100 κρίσιμες μέρες για το περιβάλλον

Forest, Δασος

Προτάσεις του WWF Ελλάς προς την (οποιαδήποτε) Κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου

Για ποιους λόγους εντάχθηκε η προστασία του περιβάλλοντος στην πολιτική ατζέντα όλων των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο του Ελληνικού λαού στις 4 Οκτωβρίου; Αποτελεί πράγματι προτεραιότητα των κομμάτων εξουσίας η διασφάλιση της στροφής προς μια αειφόρο ανάπτυξη ή πρόκειται για ένα ακόμη προεκλογικό ευχολόγιο; Το WWF Ελλάς παρέχει στην επόμενη κυβέρνηση ένα «εργαλείο» για να αποδείξει τις προθέσεις της και στους Έλληνες πολίτες για να κρίνουν.

Η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου πρέπει και μπορεί να δείξει περιβαλλοντική πυγμή ήδη μέσα στις 100 πρώτες μέρες από την ανάληψη της εξουσίας. Ενδεικτικά παρατίθενται μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες που το WWF προτείνει στη νέα Κυβέρνηση να αναλάβει κατά τους πρώτους τρεις μήνες της θητείας της:

· Δημόσια δέσμευση από τον Πρωθυπουργό, ενόψει Κοπεγχάγης, για στήριξη του στόχου μείωσης έως το 2020 των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40%, σε σχέση με το έτος βάσης 1990.

· Διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα και θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.

· Δημόσια ανακοίνωση χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με προτεραιότητα στις περιαστικές περιοχές και κατάργηση νομικών διατάξεων που υποβαθμίζουν την προστασία των δασών.

· Ολοκλήρωση του καταλόγου των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 και επικαιροποίηση και ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.

· Aμεση ανάκληση όλων των αποφάσεων έγκρισης των έργων εκτροπής του Αχελώου και έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση.

· Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό και έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου ΠΔ για δημιουργία «Εθνικού Πάρκου».

· Ανάκληση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό και δρομολόγηση διαδικασίας αναθεώρησης του Εθνικού Χωροταξικού.

· Ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τουλάχιστον για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Στο νέο υπουργείο είναι απαραίτητη η ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων.

«Παρότι η οικονομική κρίση έχει σχεδόν μονοπωλήσει την προεκλογική αντιπαράθεση, η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη και απαιτεί δραστικές και επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

«Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην πρότασή μας αποτελούν αυτονόητες προτεραιότητες, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν γίνει πράξη», σημειώνει η Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της οργάνωσης. «Με βάση αυτό το κείμενο, θα είναι πολύ πιο εύκολη η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου από όλους τους περιβαλλοντικά ενεργούς πολίτες και οργανώσεις».

[Photo by awesome Leoffreitas!]

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *