Δεν ζεσταίνει ο Ηλιακός Θερμοσίφωνας! Τι να κάνω;

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας, αυτό το “εργαλείο” άμεσης παροχής ζεστού νερού και εξοικονόμισης ενέργειας, μπορεί και να χαλάσει!  Το έπαθε και ο δικός μου! Εκεί που θεωρούσα δεδομένο την αδυναμία να ζεστάνει νερό μόνο δύο-τρεις φορές τον Χειμώνα λόγω παρατεταμένης συννεφοκάλυψης αυτός αδυνατούσε να θερμάνει νερό σε ανεκτό επίπεδο ακόμα και σε ημέρες με συννεφιά αλλά αρκετή ηλιοφάνια. Σκεπτώμενος λιγάκι τον τρόπο λειτουργίας το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν το αντιψυκτικό υγρό,  (το υγρό που ουσιαστικά θερμαίνεται και κυκλοφορεί σε δικό του κλειστό κύκλωμα σωλήνων που περνούν μέσα από το δοχείο όπου βρίσκεται το προς θέρμανση νερό). Αγόρασα λοιπόν το αντιψυκτικό υγρό (περίπου τρία ευρώ το λίτρο) με σκοπό να το συμπληρώσω στον ηλιακό θερμοσίφωνα μόνος μου. Δείτε παρακάτω πως το έκανα:

Προσοχή το αντιψυκτικό υγρό ειναι επικίνδυνο χημικό που απαιτεί ειδική μεταχείριση. Προσωπικά κάλυψα τα χέρια μου, φόρεσα ελαστικά γάντια και γυαλιά προστασίας. Για να αποφύγω τυχόν υψηλή πίεση ατμών κατά το άνοιγμα των ταπών, πραγματοποίησα την εργασία νωρίς το πρωί ή εναλλακτικά ημέρα με συννεφιά. Την έργασία αυτή την κάνετε με προσωπική σας ευθύνη.

Απαιτούμενα Υλικά:

Αντιψυκτικό υγρό
Ταινία τεφλόν ή Κάνναβη
Γαλλικό κλειδί ή Γκαζοτανάλια

Βήμα πρώτο:

Με το γαλλικό κλειδί ή την γκαζοτανάλια αφαίρεσα τις δύο τάπες που βρίσκονται πάνω στην δεξαμενή (Η μία από τις δύο είναι βαλβίδα σε περίπτωση που η πίεση εντός του κυκλώματος ξεπεράσει κάποιο όριο).

Βήμα δεύτερο: 

Με ένα χωνί προσθέτουμε μέσα στο ένα από τα δύο ανοίγματα το αντιψυκτικό υγρό. Προσέχουμε πότε το υγρό θα υπερχειλίσει ώστε να σταματήσουμε να ρίχνουμε.

Βήμα τρίτο:

Εφαρμόζουμε ταινία τεφλόν ή κάνναβη και επανατοποθετούμε την βαλβίδα και την τάπα.

Αν παρατηρήσατε ότι απαιτήθηκε μεγάλη ποσότητα υγρού για την συμπλήρωση του, τότε ίσως υπάρχει κάποια διαρροή στο κύκλωμα του αντιψυκτικού υγρού. Αν η συμπλήρωση με αντιψυκτικό υγρό δεν σας έλυσε το πρόβλημα με την θέρμανση του νερού τότε και στις δύο περιπτώσει ίσως είναι ώρα να απευθυνθείτε σε κάποιον υδραυλικό. Βρείτε έναν υδραυλικό τώρα.

Related Articles

Leave a Reply

Η διεύθυνση σας δεν θα αναρτηθεί. Τα απαιτούμενα πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.